WOZ-waarde, OZB en waar stel ik mijn vragen?

Publicatiedatum: 
20 feb 2020
Eind februari ligt de aanslag gemeentelijke heffingen weer op de mat, of in uw berichtenbox van MijnOverheid.nl. Elk jaar ontvangt u deze brief, maar wij kunnen ons voorstellen dat u hier wat vragen over heeft. Om u zo goed mogelijk te woord te kunnen staan, verruimen wij twee weken lang onze telefonische bereikbaarheid. Ook hebben wij de wethouder van financiën, Harry Rotgans, vragen gesteld om zo dieper in te gaan op wat er nu komt kijken bij deze aanslag, de WOZ-waarde en het OZB-tarief.

Wat is de WOZ-waarde?

Wethouder Rotgans: “De WOZ-waarde is de marktwaarde waarop de gemeente uw woning taxeert. De WOZ-waarde wordt bepaald met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum van 1 januari 2019 zijn verkocht. Naast deze verkoopcijfers zijn ook eventuele veranderingen aan uw woning van belang, zoals een verbouwing, het plaatsen van een dakkapel of een aanbouw. De gebruikte verkoopcijfers en taxatiegegevens staan vermeld op het taxatieverslag, deze kunt u zelf inzien. Dat kan via www.belastingenpurmerend.nl als u inlogt met uw DigiD. Heeft u geen DigiD inlogcode? Dan kunt u het taxatieverslag telefonisch opvragen."

Waarop is de onroerendezaakbelasting (OZB) gebaseerd?

Het bedrag dat u betaalt aan OZB wordt berekend door de WOZ-waarde van uw woning te vermenigvuldigen met het OZB-tarief dat de gemeente bepaalt. Wethouder Rotgans: “Ook dit jaar zijn de huizenprijzen veel gestegen, waardoor de WOZ-waardes voor de meeste huishoudens omhoog gaan. De gemeente wil niet profiteren van de waardestijgingen in de woningmarkt. Dit voorkomen we door het OZB-tarief te verlagen. De afgelopen jaren hebben we alleen een inflatiecorrectie toegepast. Dit jaar komt hier nog een toevoeging bij vanuit de gemeenteraad, die in november 2019 besloot om de totale OZB-opbrengst te verhogen met €500.000. Dit is nodig om het huishoudboekje van de gemeente op orde te houden."

Waarom betaal ik onroerendezaakbelasting (OZB)?

Wethouder Rotgans vertelt: “Elke gemeente ontvangt een algemene uitkering van het Rijk, maar deze is niet toereikend. De inkomsten van de OZB is een toevoeging hierop, waardoor we kunnen blijven investeren in het bouwen van woningen, zorgvoorzieningen, de openbare ruimte en meer. De belasting komt dus direct ten goede aan de stad.”

Ik heb een vraag of opmerking, hoe kan ik jullie bereiken?

Wethouder Rotgans: “Omdat we het belangrijk vinden dat u met al uw vragen en opmerkingen bij ons terecht kunt, hebben we onze telefonische bereikbaarheid twee weken lang verruimd. Bel ons dan ook gerust, ook als u vragen heeft over de overige belastingen op de aanslag, of als u het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde. Een medewerker van de afdeling Belastingen noteert uw vraag en legt deze voor aan de taxateur. Hij of zij neemt daarna binnen drie weken telefonisch contact met u op om samen de taxatie door te nemen.”

U kunt ons bereiken op het nummer (0299) 452 452.

-              op vrijdag 28 februari van 9.00 tot 16.00 uur.
-              op maandag 2 maart tot en met donderdag 5 maart: van 9.00 tot 20.00 uur
-              op vrijdag 6 maart: van 9.00 tot 16.00 uur.
-              op maandag 9 maart tot en met donderdag 12 maart : van 9.00 tot 18.00 uur.
-              op vrijdag 13 maart: van 9.00 tot 16.00 uur.

Na deze twee weken zijn we weer volgens normale tijden bereikbaar, te vinden op www.purmerend.nl/stadhuis.