Iedereen kan de gemeente verzoeken om informatie over welke bestuurlijke aangelegenheid van de gemeente Purmerend dan ook. De wet stelt geen vormvereisten. Aan u dan ook de keuze om een Wob-verzoek mondeling of schriftelijk in te dienen. Het is echter verboden om het elektronisch/per mail in te dienen. Geef alstublieft in de aanhef van uw verzoek aan dat het een Wob-verzoek betreft.
Doorzendplicht
De Wob kent een doorzendplicht. Als een bij het college binnengekomen Wob-verzoek betrekking heeft op informatie die berust bij een ander bestuursorgaan, zoals de gemeenteraad van Purmerend of het college van een andere gemeente, wordt het verzoek naar dat andere bestuursorgaan doorgestuurd. Bij een schriftelijk Wob-verzoek wordt u hiervan op de hoogte gesteld. Bij een mondeling Wob-verzoek wordt u mondeling doorverwezen naar het juiste bestuursorgaan.
Beslistermijn
Maximaal vier weken. De gemeente kan deze termijn met vier weken verlengen. Dit wordt u schriftelijk en gemotiveerd medegedeeld voordat de eerste termijn is verstreken. Voor de beslissing op een verzoek om verstrekking van milieu-informatie gelden afwijkende termijnen.
Afwijzing
Een verzoek om informatie wordt afgewezen, als er één van de in de wet genoemde uitzonderingsgronden van toepassing is.
Absolute gronden
Wanneer een absolute uitzonderingsgrond van toepassing is, moet de gemeente het verzoek om informatie weigeren en kan de gemeente geen eigen afweging maken.
Absolute uitzonderingsgronden zijn:
- het in gevaar kunnen brengen van de eenheid van de Kroon;
- het kunnen schaden van de veiligheid van de Staat;
- het vertrouwelijk aan de gemeente verstrekt hebben van bedrijfs- en fabricagegegevens;
- het betreft bijzondere gegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens.
Relatieve gronden
In geval van een relatieve uitzonderingsgrond moet de gemeente een bijzonder belang afwegen tegen het algemene belang van openbaarheid. Weegt het bijzondere belang zwaarder, dan wordt openbaarmaking geweigerd. Bijzondere belangen zijn:
- de Nederlandse internationale betrekkingen;
- financiële en economische belangen;
- de opsporing en vervolging van strafbare feiten;
- inspectie, controle en toezicht door bestuursorganen;
- eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer;
- het belang van de eerste kennisname van de geadresseerde;
- het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling.
De gemeente hoeft ook geen informatie te verschaffen uit documenten die bestemd zijn voor intern beraad, voor zover het gaat om de persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren of andere deelnemers aan dat interne beraad. De gemeente mag dergelijke informatie overigens wel verstrekken, al dan niet geanonimiseerd, als dat in het belang van een goede democratische bestuursvoering wenselijk is.