Wees voorbereid: vervang een asbestdak op tijd

Publicatiedatum: 
30 jul 2019
Het verbod op asbestdaken is voorlopig niet meer aan de orde. Op 4 juni 2019 besloot de Eerste Kamer om het wetsvoorstel dat daarvoor was opgesteld, te verwerpen. Het verbod zou ingaan in 2025, zo’n 30 jaar nadat het verboden werd om nog asbest te gebruiken.

De gedachte daarachter was dat daken gemiddeld 30 jaar meegaan en een dak uit die tijd dus sowieso aan vervanging toe zou zijn. Lange tijd was asbest een populair materiaal, met name in de bouw, omdat het goedkoop en slijtvast was. Later ontdekte men dat de asbestdeeltjes kankerverwekkend waren en werd het verboden dit nog te gebruiken.

Op tal van plekken in Purmerend en Beemster is asbest verwerkt, onder andere in (schuur)daken. Omdat een dak na 30 jaar doorgaans aan vervanging toe is, roepen de gemeenten inwoners en ondernemers op om werk te maken van het verwijderen van asbestdaken, ook nu een verbod voorlopig niet in zicht lijkt. Door weer en wind kan een dak aangetast worden, waardoor asbestdeeltjes vrijkomen in de lucht. In het geval van een brand gebeurt dat sowieso, wat voor onveilige situaties zorgt voor de omgeving.

Asbest (laten) verwijderen

Op de websites van de gemeenten Purmerend en Beemster kunnen inwoners en ondernemers meer informatie vinden over het (laten) verwijderen van hun asbestdak. Onder bepaalde omstandigheden kunt u het zelf verwijderen. Als dat voor u niet geldt, kunt u hiervoor een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Meer informatie vindt u hier:

De enige wijk in Purmerend waar helemaal geen asbest gebruikt is, is Weidevenne. Deze wijk is pas na het verbod op asbest in 1993 gebouwd. In de recente nieuwbouw in Middenbeemster en Zuidoostbeemster is ook geen asbest gebruikt.

Aan de slag met duurzaamheid

Bent u geïnteresseerd in het verduurzamen van uw woning, zoals door het plaatsen van zonnepanelen op uw dak? Gemeente Purmerend biedt onder bepaalde voorwaarden een duurzaamheidslening. Meer informatie lezen of de lening aanvragen? Ga naar www.purmerend.nl/duurzaamheidslening.

Gemeente Beemster biedt deze mogelijkheid tot op heden nog niet. Voor meer informatie over duurzaamheidsmogelijkheden en de wijze waarop de gemeente u hierbij wellicht kan helpen, kunt u contact opnemen met de gemeente door te bellen naar (0299) 452 317. Daarnaast kunt u contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket van de gemeente over de verschillende subsidiemogelijkheden. Zij adviseren u graag gratis en onafhankelijk.

Meer informatie

Wilt u weten of in uw woning of schuur asbest verwerkt is? Inwoners en ondernemers die meer willen weten, kunnen voor informatie contact opnemen met de gemeente door te bellen naar (0299) 452 452 of te mailen naar asbest@purmerend.nl.