Wat doet gemeente Purmerend met graffiti?

Publicatiedatum: 
9 aug 2019
Je zag het ooit op menig straathoek voorbijkomen: graffiti. Maar bij gemeente Purmerend zijn we er niet zo van gecharmeerd. Dat ervoer ook deze jongere uit de stad. Hij werd, samen met vrienden, betrapt op vandalisme met graffiti en schreef zijn verhaal als onderdeel van zijn straf op.

“Ik besloot een WhatsAppgroep aan te maken met daarin vrienden met wie ik vaak afsprak. Ik wist niet hoe ik de groep moest noemen, dus ik noemde het maar ‘Blep’. Maar Blep werd uiteindelijk meer dan een WhatsAppgroep. Samen met een paar vrienden, Juan, Caillou, en Stijn, sprak ik vaak ‘s avonds af. We besloten om de naam ‘Blep’ te verspreiden. Dit door het met graffiti te spuiten en met stiften te schrijven op zoveel mogelijk plekken. We vonden dit leuk omdat iedereen van Blep wist, terwijl niemand wist wat het was en waar het vandaan kwam. We hoorden soms iemand op straat erover praten ‘Dat Blep staat echt overal he? Wat zou het nou zijn’ en in het geheim waren wij dat. De woorden/logo’s die we plaatsten noemden we tags. We gingen ongeveer elk weekend ‘s avonds tags plaatsen.

Betrapt

Toen kwam de bewuste avond. Het was donker en Juan, Caillou en ik liepen over een fietspad waar we een paar dagen eerder onze tag hadden geplaatst. We kwamen Leo tegen. We bleven even met hem praten op dit fietspad waar onze tag stond. In een geparkeerde auto zagen we politie, maar we dachten hier niet veel van. Die dag hadden we tenslotte geen tags geplaatst. Een paar minuten later kwam de politieauto onze kant op. We bleven staan alsof er niks aan de hand was. De politie stapte uit en er kwamen nog een auto en een busje bij. Het leek wel of we een grote misdaad gepleegd hadden. De politie vroeg of we onze tassen konden legen, dus dat deden we. Op dat moment realiseerde ik me er spuitbussen graffiti in mijn tas zaten.

Politie

De politie zei dat ze een melding hadden gekregen dat er drie jongens graffiti aan het spuiten waren. Op dat moment wisten we dat we in de problemen zaten. Ze zagen de spuitbussen en ze namen ons mee naar het politiebureau. Daar werden we in aparte cellen geplaatst. Ik kon niet geloven dat we gepakt waren, en dan ook nog op zo’n stomme manier. Extra pech was dat we de volgende dag op vakantie zouden gaan. Mijn ouders waren een beetje boos, maar ze vonden het ook best veel gedoe voor een stel jongeren die een beetje de buurt bekladden. Toen we onze vingerafdrukken hadden laten scannen werden we na een paar uur weer vrijgelaten. We mochten op vakantie en de zaak werd na de vakantie verder behandeld.

In contact met Halt

Na de vakantie werden we doorverwezen naar Halt. Eigenlijk was de schade te hoog en moesten we naar Justitie. Dat zou betekenen dat we een strafblad zouden krijgen. Een strafblad is lastig als je later een baan zoekt of stage gaat lopen of vrijwilligerswerk gaat doen. Je krijgt met een strafblad geen VOG ( Verklaring Omtrent Gedrag) en die heb je nodig voor veel banen en stageplekken. Gelukkig werd er voor ons een uitzondering gemaakt. We kregen gesprekken met Halt en we moesten opdrachten maken, de schade vergoeden en een taakstraf doen. Mijn taakstraf was werken bij restaurant Heel Europa. De schade was in totaal rond de €4.700,-. Middels foto’s moesten we aangeven wie welke tags geplaatst had. Zo werd bepaald wie wat moest vergoeden aan de gemeente.

Mijn vrienden moesten samen € 700,- betalen en dat hebben ze inmiddels ook gedaan. Ik had de meeste schade aangericht en moest dus de grootste schadevergoeding betalen. Dat was veel geld, maar de gemeente bood mij aan om een halfjaar lang wekelijks zwerfvuil op te ruimen en dit artikel te schrijven en hiermee het bedrag te verlagen tot € 1.000,-. Dat heb ik gedaan en alles gaat goed. Ik heb er geen spijt van dat ik ervoor heb gekozen om zo mijn schadevergoeding te kunnen verlagen. Er zijn voor mij nu geen nadelige gevolgen voor mijn toekomst en ik snap waarom dit soort vernieling kinderachtig en niet goed is. Kortom, ik heb mijn lesje geleerd.

Wat doet gemeente Purmerend aan graffiti

Door onze eigen medewerkers, maar zeker ook door inwoners krijgen wij meldingen van vernielingen als graffiti. Sommige pakken we zelf op en andere, zoals bushokjes, gaan naar de betreffende beheerders. Als het gaat om racistische teksten dan zorgen wij dat het 12 uur na de melding verwijderd is. Andere graffiti wordt binnen maximaal vijf werkdagen schoongemaakt. Dit doen we om verloedering van de buurt te voorkomen. Graffiti nodigt uit tot vervuiling en later vernieling. Een graffiti vrije omgeving oogt ook rustiger. Wij merken dat in een schone omgeving minder vernielingen van straatmeubilair zijn. Gemiddeld kost het ons tussen € 150.000,- en € 200.000,- per jaar om deze vernielingen weer te herstellen. Geld dat we helaas niet voor andere zaken voor de inwoners kunnen inzetten.

Halt

Halt is voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die iets strafbaars hebben gedaan. Ze krijgen de kans om bij Halt goed te maken wat ze verkeerd hebben gedaan. Jongeren voorkomen daarmee dat ze naar Justitie moeten. Ze doen dat middels gesprekken met een Halt medewerker, deels met ouders erbij. Ze maken leeropdrachten. Ze bieden excuses aan, soms een taakstraf en vergoeden de schade die ze hebben aangericht. Meestal is dat de schade in geld. Soms is er de mogelijkheid om, zoals in dit geval, voor het benadeelde bedrijf werkzaamheden te verrichten.

Nb: de namen uit dit stuk zijn gefingeerd.

graffiti-min.jpg

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Purmerend