Wandelen in Purmerend

Er zijn verschillende wandelmogelijkheden in Purmerend.

Monumentenroutes, kunstroute en bomenroute - In 2010 is een uitgebreide monumentenroute uitgekomen. U kunt het boekje met de beschrijvingen van de monumenten downloaden en een plattegrond van de route uitprinten op de pagina met de digitale monumentenwandeling.

Jaarlijks wordt de Open Monumentendag georganiseerd. Dit is altijd op de tweede zaterdag en/of tweede zondag in september. Op deze dag zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek, waaronder een aantal in Purmerend. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Open Monumentendag.

Wandelen in het bos - In het Purmerbos is een beeldende poëzieroute uitgezet, het Phoenixpad. Bezoekers, jong en oud, worden geprikkeld om op een andere manier naar het bos te kijken en poëzie vanuit de natuur te beleven.

Stadswandelingen onder begeleiding van een gids - Het Gilde Purmerend en Omstreken organiseert in nauwe samenwerking met de Vereniging Historisch Purmerend stadswandelingen. Dit wordt gedaan door een tiental enthousiaste gidsen die professioneel zijn opgeleid en over heel veel kennis van onze stad beschikken. Lees hierover meer op de website van de Vereniging Historisch Purmerend.

Wandeling langs historische plekken - Er is een wandeling langs historische plekken door de stad uitgezet. Op verschillende plekken in de binnenstad staan panelen. Samen met de informatiebordjes op monumenten vertellen zij het verhaal van historisch Purmerend.
U kunt kiezen uit de grachtenwandeling of de binnenstadwandeling. De routekaartjes kunt u downloaden en uitprinten. De teksten van de wandeling staan in de derde kolom.

Vorig jaar heeft de gemeente meegedaan aan het ontwikkelen van de QR-codes voor Purmerend. Op verschillende plaatsen in de stad zijn bordjes geplaatst met daarop een QR-code. Door deze codes met een smartphone te scannen, krijgt u direct meer informatie en/of geluid over de plaats of het pand. De QR-codes verwijzen naar pagina's op de website van www.oneindignoordholland.nl. Op deze website kunt u ook meer informatie vinden over hoe het scannen precies werkt.

Ontdek historisch Purmerend met uw smartphone - Met uw smartphone kunt u een interactieve wandeling (iTour) maken langs bijzondere plekken en markten in Purmerend. Purmerend heeft zich van een plaats die voornamelijk gericht was op visserij en scheepvaart geleidelijk ontwikkeld tot een stad met veel nijverheid, brouwerijen, een jenever- en terpentijnstokerij, een buskruitmolen en nog veel meer. De ‘marktstad’ trok veel boeren, handelaren en kopers ‘van buiten’ aan en de markten waren daarom van groot economisch belang voor de stad haar inwoners. Lengte 1,9 kilometer, duur 28 minuten.

iTours zijn interactieve tours die op iedere plaats in Nederland geraadpleegd kunnen worden. Aan de hand van GPS-punten beleeft u de stad, gebied of museum op interactieve wijze. Uw persoonlijke gids begeleidt u overal naar toe. Bijzondere plekken worden ontsloten door levendige audiofragmenten, videobeelden, quizvragen, foto’s en aanvullende teksten.

U kunt de iTour app gratis downloaden op uw smartphone via de Apple appstore en de Google Play store. Zoek naar itour360. Meer informatie over het downloaden van de app vindt u op: www.izi.travel.