Vragen en antwoorden over coronamaatregelen

Staat uw vraag hier niet bij neem dan contact op met het Loket Ondersteuning Ondernemers: 0299 - 452 400 of stuur deze per e-mail naar ondernemersloket@purmerend.nl
Veel gestelde vragen

Wat doet de gemeente om ondernemers te helpen?

Maatregelen vanuit de gemeente Purmerend en Beemster

  • Over de maanden maart, april en mei 2020 heft de gemeente Purmerend geen precario. U hoeft als ondernemer geen actie te ondernemen om van deze regeling gebruik te maken. (In Beemster is precario niet aan de orde.)
  • Ondernemers kunnen uitstel van betaling van de Onroerend Zaakbelasting (OZB) aanvragen. Dat kan door een e-mail te sturen naar Invordering@Purmerend.nl of te bellen met nummer (0299) 452 870.
  • Tot 1 juni 2020 stuurt de gemeente geen aanmaningen en dwangbevelen als een ondernemer achterstand heeft bij het betalen van gemeentelijke heffingen en belastingen. U hoeft als ondernemer geen actie te ondernemen om van deze regeling gebruik te maken.
  • De gemeente spoort eigenaren van bedrijfspanden nadrukkelijk aan coulant te zijn bij het innen van de huur.
  • Op verzoek van de BOF (Binnenstad Ondernemingsfonds), BIZ Koemarkt en BIZ Wormerplein kan de heffing van reclamebelasting of BIZ-bijdrage worden opgeschort. De ondernemers die hiermee te maken hebben, krijgen apart bericht.

Hoe helpt Provincie Noord-Holland ondernemers en organisaties?

Ook de provincie Noord-Holland helpt ondernemers en organisaties die zijn getroffen door de coronacrisis.

Om het leed en de impact van de crisis te verminderen, presenteert de provincie een hulppakket.

Jack van der Hoek, gedeputeerde Economie: “Wij hebben geïnventariseerd welke maatregelen het Rijk en andere partners nemen en wat de provincie kan doen om Noord-Hollandse ondernemers en organisaties te ondersteunen.

Het gaat om hulp op de korte termijn en voor de periode na deze crisis. Een aantal maatregelen kunnen we direct uitvoeren. Voor andere acties is nader onderzoek en afstemming met onze partners nodig. Daarmee gaan we voortvarend aan de slag.”

Zo respecteert de provincie afspraken met leveranciers en gaan bouw en aanbestedingen door zolang dat landelijk is toegestaan.

Alle maatregelen vindt u hier

Welke zijn de richtlijnen voor verantwoord winkelen?

Met richtlijnen voor winkeliers en hun klanten willen ondernemingsorganisaties en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ervoor zorgen dat mensen zo verantwoord mogelijk hun aankopen kunnen doen en winkelmedewerkers op een veilige manier kunnen werken.

De maatregelen zijn bedoeld om besmettingen met het coronavirus te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken.

Een voorbeeld van een protocol en van een poster die u voor het raam kunt hangen vindt u op deze website

Wat zijn de voorwaarden voor het toestaan van afhalen en bezorgen van maaltijden door eetgelegenheden?

Welke zijn de maatregelen ingesteld door het Rijk?