Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

Publicatiedatum: 
22 jan 2021

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Er zijn een paar uitzonderingen. Die staan de op website van de Rijksoverheid.

De avondklok betekent dat essentiële winkels, zoals drogisterijen, hun deuren sluiten om 20.00 uur. Winkels die levensmiddelen verkopen, zoals supermarkten, moeten om 20.45 uur dicht. Tankstations mogen wel open blijven. Afhalen van eten mag tot 20.45 uur, daarna moet uw zaak dicht zijn voor bezoekers.

Bezorgen van maaltijden en van pakketjes blijft wel mogelijk na het ingaan van de avondklok. De bezorger heeft dan een eigen verklaring en een werkgeversverklaring nodig.

Werkgeversverklaring

Als uw personeel ’s avonds of ’s nachts voor werk naar buiten moet, dan hebben ze twee formulieren nodig; een eigen verklaring en een werkgeversverklaring. De eigen verklaring vult de werknemer zelf in, de werkgeversverklaring vult de werkgever in voor zijn personeel. De werkgever is hier dus voor verantwoordelijk.

Voor uitzendkrachten geldt dat de inlener (het uitzendbureau of bemiddelingsbureau) moet tekenen. Elke werknemer moet een eigen werkgeversverklaring hebben. Geprinte formulieren moet u als werkgever ondertekenen, bij online invullen vinkt u aan dat u het formulier naar waarheid heeft ingevuld.

Als werknemers dagelijks buiten moeten zijn, hoeft u niet elke keer een nieuw formulier in te vullen. In dit geval vult u de betreffende dagen en tijdstippen in. Denk aan: wekelijks op maandag en dinsdag, of een aantal dagen achtereen. Vul de data zo specifiek mogelijk in.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de legitimiteit van de werkgeversverklaring. De verklaring kan door handhavers worden gecontroleerd.

Bent u ZZP-er en moet u ’s avonds voor uw werk naar buiten? Dan vult u de werkgeversverklaring zelf in.

Deze informatie is afkomstig van de website van de Rijksoverheid.