Tweede Kamerverkiezingen in 2021: hoe werkt het dit jaar?

Publicatiedatum: 
18 feb 2021

Waarvoor stem ik?

Nederlanders met kiesrecht mogen elke 4 jaar kiezen wie hen vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlandse parlement. De Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. De belangrijkste taken van de Tweede Kamer zijn: het controleren van de regering en het maken van nieuwe wetten. Het kabinet (bestaand uit de minister-president, ministers en staatssecretarissen) wordt niet gekozen. Na de Tweede Kamerverkiezing onderhandelen politieke partijen om een coalitie te vormen die de steun van een meerderheid in de Tweede Kamer heeft.

Wanneer kan ik stemmen?

De verkiezingen zijn op 17 maart 2021. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 zijn in Purmerend en Beemster een aantal stemlokalen geopend. Deze zijn voor kiezers die in de risicogroepen voor het coronavirus vallen en om spreiding van drukte te voorkomen. Welke stembureaus open zijn voor vervroegd stemmen op 15 en 16 maart leest u hier.

Waar kan ik stemmen?

Er zijn meerdere manieren én locaties om (in) te stemmen deze verkiezingen.

  • De stembureaus in Purmerend: u mag bij elk stembureau in de gemeente stemmen. Wilt u ergens anders in Nederland stemmen? Laat dan uw stempas omzetten tot een kiezerspas.
  • Stemmen in de buitenlucht: er is een stemlokaal ingericht in een grote tent op het Evenemententerrein Purmerend (vlakbij Wherevogels).
  • Stemmen in uw verzorgingstehuis: bewoners van verzorgingstehuizen ontvangen een stempas om te stemmen in het verzorgingstehuis waar zij wonen. Het stembureau heeft daar afwijkende openingstijden en is niet toegankelijk voor andere kiezers.
  • Stemmen in de mobiele Verkiezingsbus: ook de mobiele Verkiezingsbus rijdt deze verkiezingen weer door Purmerend. De Verkiezingsbus is een extra service van de gemeente en niet-rolstoeltoegankelijk.

Kan ik veilig stemmen in het stembureau?

Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan stemmen, zijn er een aantal maatregelen genomen vóór en tijdens het stemmen.

  • Bij uw stempas ontvangt u een gezondheidscheck. Deze vult u in op de dag dat u gaat stemmen. Moet u bij één van de vragen ja invullen? Ga dan niet stemmen in het stemlokaal. U kunt dan via uw stempas iemand machtigen om uw stem voor u uit te brengen. Op de achterkant van uw stempas leest u hoe u dat doet.
  • In de stembureaus zetten we ook maatregelen in. Elk stembureau is zo ingericht dat u 1,5 meter afstand kunt houden van andere kiezers en van de leden van het stembureau. Er wordt regelmatig gedesinfecteerd, er zijn kuchschermen aanwezig en ook de rode potloden worden gedesinfecteerd. U kunt zelfs uw eigen rode potlood meenemen. Ook vragen we u een mondkapje te dragen in het stemlokaal.

Hoe kan ik stemmen?

  • Uiteraard kunt u volgens de normale wijze stemmen met de stempas die u uiterlijk 3 maart via de post ontvangt.
  • U kunt ook iemand machtigen. Dit keer kan een gemachtigde voor maximaal 3 personen stemmen. Vorige jaren was dit voor 2 personen.
  • Bent u 70 jaar of ouder? Dan kunt u dit keer ook per brief stemmen. Naast de envelop met uw stempluspas en gezondheidscheck ontvangt u uiterlijk 11 maart een tweede envelop met documenten om per brief te stemmen. U vindt hierover meer informatie op onze website of de website van de Rijksoverheid.

Wat is de Stembureau App?

Tijdens de verkiezingen gebruikt de voorzitter van het stembureau een iPad met de StembureauApp. Deze app maakt het werk van de voorzitter makkelijker. Dit kan binnen de mogelijkheden van de Kieswet. Ondanks gebruik van de app blijft het papieren proces-verbaal leidend. Er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd met deze app, en er wordt gebruikgemaakt van beveiligde simkaarten zonder internetverbinding.

Sluiting Burgerzaken

Om alles rondom de verkiezingen in goede banen te leiden, zijn de balies van Burgerzaken op 15, 16 en 17 maart gesloten. Ook op 18 maart zijn de balies ’s ochtends dicht. Op 18 maart vanaf 12 uur kunt u hier weer terecht.

Op vrijdag 12 maart is Burgerzaken extra geopend tot 17.00 uur voor aanvragen van vervangende stempassen, volmachten en kiezerspassen. Let op: dit kon altijd tot de dag voor de verkiezingen maar omdat er nu 3 verkiezingsdagen zijn is dit tijdstip vervroegd.

Meer informatie?

purmerend.nl/verkiezingen