Tijdelijk toestaan afhalen en bezorgen maaltijden door eetgelegenheden

Alle eetgelegenheden mogen tijdelijk maaltijden bezorgen of laten afhalen om zo extra inkomsten te genereren. Hieraan is wel een aantal eisen verbonden. Die zijn nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het gaat om de volgende voorwaarden:

  • Direct contact tussen de verkoper en de klant dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Daarom verzoeken we indien mogelijk bestellingen door een luik aan de klant te geven. Als het gebruik van een luik niet mogelijk is, dan kunt u de bestelling in een gesloten verpakking bij de deur aan de klant overhandigen.
  • Het is niet de bedoeling dat klanten binnen in de horecagelegenheden wachten op hun bestelling. Wij verwachten verder dat horecaondernemers er op toe zien dat klanten anderhalve meter uit elkaar staan. U dient ook te voorkomen dat er lange rijen ontstaan.
  • Het nuttigen van de bestelling ter plaatse is niet toegestaan. Dit geldt ook voor het terras.
  • Het is verstandig als de klant contactloos of elektronisch betaalt en zo min mogelijk met contant geld.
  • Als de bestelling wordt bezorgd, dan moet de bezorger de bestelling bij de deur achterlaten, en dient de bezorger direct contact met de klant te vermijden en anderhalve meter afstand te bewaren.
  • Alle eetgelegenheden mogen zwakalcoholhoudende producten in combinatie met etenswaar verkopen. Dit betekent dat een restauranthouder in een gesloten verpakking alcoholhoudende dranken mag leveren, maar niet ter plekke mag schenken of uitdelen. Uiteraard mogen er geen alcoholische dranken worden verkocht aan personen onder de 18 jaar. Prijs(stunt)acties zijn niet toegestaan. Het is niet de bedoeling dat horecaondernemers sterke dranken gaan leveren. Dit is voorbehouden aan slijterijen. Let op! Tussen 20.00 en 07.00 uur mag géén alcohol worden verkocht of bezorgd.
  • De veiligheidsregels moet u duidelijk en goed zichtbaar aangeven bij de deur van uw eetgelegenheid.
  • Deze maatregel geldt tot en met 31 december 2020, tenzij de landelijke maatregelen van rijkswege verlengd of aangepast worden. Als dit gebeurt, dan informeren we u hierover. Na normalisatie van de situatie geldt de reguliere wet- en regelgeving weer voor alle horecaondernemers. Tot die tijd zullen wij soepel omgaan met thuisbezorgdiensten van horecaondernemers. Wij hopen hiermee de horeca te ondersteunen waar dat mogelijk is. Via de gemeentelijke kanalen attenderen we inwoners erop dat alle eetgelegenheden tijdelijk maaltijden mogen laten afhalen of bezorgen.

Op de websites van de Rijksoverheid vindt u actuele informatie over de geldende maatregelen. Koninklijke Horeca Nederland heeft voor haar leden speciale support ingericht via www.khn.nl/corona, corona@khn.nl en 0348-489411.