Tentoonstelling 200 jaar Noordhollandsch Kanaal

Van vrijdag 24 mei tot en met zondag 27 oktober is de prachtige expositie '200 jaar Noordhollandsch Kanaal' te bewonderen in het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt. We staan er haast niet meer bij stil, en hij is eigenlijk niet te zien, maar toch is hij er. Een verkeersader van 80 km dwars door Noord-Holland die nogal wat teweeg bracht.

In 1819 tekende de 'Kanalenkoning' Koning Willem I het Koninklijk Besluit voor de aanleg van het 'Groot Noordhollandsch Kanaal'. Dit kanaal, dat van Amsterdam via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder voer, moest Amsterdam weer toegankelijk maken voor handelsschepen en de marine. Maar dit gebeurde niet zonder slag of stoot economische belangen en geldgebrek zette de bevolking van het platteland tegenover de steden, de arbeiders tegenover de aannemers en de steden tegenover de koning.

In 2019, vertelt de Provinciale Atlas, de beeldcollectie van de Provincie Noord-Holland, in een interactieve en reizende tentoonstelling hoe dit kanaal er kwam, wat er speelde, hoe deze er uit zag en wat de gevolgen waren na de aanleg. Tussen 24 mei en 27 oktober 2019 te zien in het Purmerends Museum. Na 27 oktober reist de expositie verder naar Alkmaar en Den Helder.

Kom ook, en graaf in het verleden van het kanaal!

Kijk voor alle informatie, openingstijden en adres op www.purmerendsmuseum.nl.

Datum: 
vrijdag, 24. mei 2019 - 10:00 tot zondag, 27. oktober 2019 - 16:00