Regenboogstad

In Purmerend mag je jezelf zijn en daarom is Purmerend Regenboogstad. Dat betekent dat de gemeente zich inzet voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+ inwoners.

  Regenboogweek (11 t/m 17 oktober 2021)

  De Regenboogweek (voorheen maand) is een samenwerking tussen inclusiespecialist Barbara Oud, Kirsten Visser van Trans-Parents, Stichting ReR, Stichting Transgenders Noord-Holland, Purmerends Museum, Clup Welzijn, Spurd, Theater De Verbeelding, P3, Filmhuis Purmerend, Bibliotheek Waterland, Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, Discussiëren Kun Je Leren en de gemeente. Dit jaar is de regenboogweek van 11 t/m 17 oktober, echter zijn er dit jaar ook nog activiteiten op andere dagen in oktober.

  Programma 2021

   

  Diversiteit en inclusie zijn nog niet de norm in onze samenleving. Zo krijgen mensen van kleur, LHBTIQ+ personen en vrouwen nog altijd te maken met discriminatie en geweld. Nog lang niet iedereen kan zichzelf zijn, ook niet op het werk. In Purmerend ligt de focus voor een groot deel op LHBTIQ+jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn zij meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. LHBTIQ+ staat voor: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender personen, intersekse personen, queer personen en anderen.

  Evenementen

  Om te laten zien dat Purmerend een Regenboogstad is organiseert de gemeente elke jaar de regenboogweek, samen met verschillen organisaties uit Purmerend en Beemster. Daarnaast sluit de gemeente aan bij een aantal evenementen.

  • Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (jaarlijks op 17 mei)
  • Coming-Out Day (jaarlijks op 11 oktober)
  • Regenboogweek (jaarlijks in oktober)
  • Paarse vrijdag (2e vrijdag van december)

  Discriminatie melden

  Als u te maken krijgt met discriminatie, dan kunt u dit melden bij Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/ Waterland. Iedereen kan bij hen terecht voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling.