Regenboogmaand: Interview met Nancy Ettes

Publicatiedatum: 
22 okt 2019
Tijdens de Regenboogmaand interviewen we mensen die zich hard maken voor de LHBTI (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse) gemeenschap. Iemand die zich inzet door te schrijven, te strijden, te verbinden of te vertellen. Deze maand zetten we ze graag in de schijnwerpers.

Werken met LHBTI jeugd

Deze week zetten we Nancy Ettes op de voorgrond. Deze jeugdwerkster van Clup Welzijn zet zich ook al jaren in voor de LHBTI gemeenschap in Purmerend. Nancy: “Naast dat de jeugd t/m 12 mijn kerngroep in de Purmer Noord is, ben ik inderdaad ook stedelijk vanuit Clup Welzijn het aanspreekpunt voor LHBTI. We proberen als Clup duidelijk te maken dat je altijd bij alle jeugdwerkers aan kunt kloppen. Zo is er meerdere keren per week een tiener- en jongereninloop in de Purmer en Weidevenne, waar ze kunnen chillen en met alle soorten vragen welkom zijn. Daarnaast organiseert Stichting RER speciaal voor LHBTI tieners “In & Out”, waar LHBTI tieners en hun vrienden maandelijks samen kunnen komen. Ik werk met Stichting RER samen als het gaat om kinderen en jongeren en ben dan ook vaak bij deze bijeenkomsten. Voor de Regenboogmaand bieden we op dinsdag 29 oktober een e-learning workshop van de Transketeers over ‘jong & transgender’ en hoe je hier als professional alert op wordt.”

Herkenning als professional

Nancy: “Als je binnen je werkgebied te maken hebt met de jeugd, bijvoorbeeld als psychologe, wijkcoach of binnen de zorg, dan kan het voorkomen dat je een jongere tegenover je hebt zitten die worstelt met of twijfelt over diens gender. Misschien durven ze hier zelf over te beginnen, maar dit zal vaak ook niet zo zijn. Met deze e-learning proberen we deze (vroeg)herkenning bij professionals te stimuleren. Hoe breng je het onderwerp ter sprake, hoe ga je ermee om en wat voor handvatten kun je bieden?”

Eigen inzicht

Naast dat deze e-learning heel leerzaam kan zijn voor een (zorg)professional, kan het ook helpen op persoonlijk vlak. Nancy: “Absoluut. Je stelt jezelf vragen als: hoe kijk ik tegen gender aan, hoe ga ik om met diversiteit? Ikzelf was al jong bekend met wat het kan zijn om transgender te zijn. Toen ik 20 was bleek een van mijn beste vrienden zich vrouw te voelen en ging zo leven. Voor mij maakte het niet uit, merkte ik, het bleef dezelfde persoon. Maar niet iedereen heeft die ervaring, of weet hoe ermee om te gaan. Dat hopen we samen met de Transketeers aan te pakken. Ik roep dan ook iedereen die met jeugd werkt graag op om zich aan te melden voor deze avond. Dinsdag 29 oktober, van 19:30 tot 21:30 in de bibliotheek in Purmerend. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.”

Als laatste vragen we Nancy wat zij nog mee wil geven voor deze maand. Nancy: “Ik denk dat het belangrijk is om te onthouden dat we allemaal anders mogen zijn. Diversiteit is leuk! Als jeugdwerker doe ik eigenlijk niet veel anders dan kinderen en jongeren begeleiden in hun eigenheid – verlies die zelf ook niet.”