Purmerend doet mee aan regionaal programma Startup in Residence

Publicatiedatum: 
14 aug 2018
Negen gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam, waaronder de gemeente Purmerend, zijn op zoek naar startups en ondernemers met creatieve ideeën. Zij vragen ondernemers om zeven maatschappelijke vraagstukken op te lossen op een slimme en creatieve manier. Ondernemers krijgen begeleiding vanuit het programma Startup in Residence en krijgen zo de kans om partner te worden van een of meerdere gemeenten. Inschrijven voor het programma kan tot 14 oktober 2018.

Het programma Startup in Residence staat open voor startups, scale-ups en andere sociale ondernemers. Voorwaarde is wel dat bedrijven minder dan 5 jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Thema's

Wie heeft het beste idee om eenzaamheid tegen te gaan? Wie vindt een manier om winkelcentra te verlevendigen, of wie verbetert de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt? Het zijn een paar van de vraagstukken waar onze en andere gemeenten oplossingen voor zoeken. Met de inzet van technologie en creativiteit kunnen vernieuwende manieren worden gevonden om zulke problemen aan te pakken. Op de (Engelstalige) website van Startup in Residence staan alle thema's waar deelnemers zich op kunnen inschrijven voor dit project binnen de metropoolregio. Behalve de genoemde thema's is er ook een wildcard, voor een slim idee dat nog niet vermeld staat.

Pilots

Na 14 oktober wordt een selectie gemaakt van ondernemers die daadwerkelijk aan de slag gaan met het vraagstuk. Met het programma bieden de deelnemende gemeenten een uitgebreid trainingsprogramma van 6 maanden. Deelnemers krijgen toegang tot een grote pool van kennis en worden begeleid door ervaren mentoren. De gemeenten stellen werkruimtes voor de startups beschikbaar, bieden de mogelijkheid om pilots te doen en de oplossingen te testen in de regio. De intentie van de gemeente(n) is om ‘launching customer’ of partner te worden bij de deelnemende startups.

MRA

In Amsterdam is al 3 keer eerder een succesvol Startup in Residence programma georganiseerd. Nu doen voor het eerst ook andere gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Naast Purmerend doen Almere, Amsterdam, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer, Lelystad, Velsen en Zaanstad mee. Deelnemende ondernemers krijgen zo de kans om in één klap meerdere gemeenten als opdrachtgever te krijgen. Voor de gemeenten is het gunstig omdat een oplossing die voor één gemeente wordt bedacht, vervolgens (soms met kleine aanpassingen) ook in de andere gemeenten kan worden toegepast.

Meer weten? Kijk op de (Engelstalige) website van Startup in Residence of stuur een mail.