"Purmerend is als een hart, en de aorta's slibben dicht"

Publicatiedatum: 
28 nov 2019
Sinds een aantal weken is bij binnenkomst in Purmerend met één oogopslag te zien welke parkeergarages onze stad heeft, of er nog plek is of zelfs hoeveel vrije parkeerplekjes er zijn. Handig voor nieuwe bezoekers, maar ook voor iedereen die hier bekend is. Eén van de drijvende krachten achter deze PRIS (Parkeer Route Informatie Systeem) borden is Alexander Sanders, ook wel bekend van Sanders Loodgietersbedrijf in de Nieuwstraat. Een ondernemer met een groot hart voor de stad, dat mag gezegd worden. Wij spraken Alexander in zijn kantoor, de bovenverdieping van de welbekende ‘winkel van Sanders’.

Kunt u ons eens meenemen naar het begin? Hoe is dit parkeerverwijssysteem ter sprake gekomen?

Alexander vertelt: “Pfoe, dan gaan we zeven jaar terug. Ik was het niet helemaal eens met de vorige verkeersvisie en sprak mij daar ook over uit. Aan de hand daarvan werd ik uitgenodigd voor een werkgroep; dit werd een samenwerking tussen de gemeente, verkeersdeskundigen, ondernemers, fietsbonden, omwonenden en meer. Op deze manier kon elke belanghebbende een steentje bijdragen. Daaruit is een nieuwe visie gekomen en daarmee ook een aantal veranderingen binnen de stad, zoals de 30 km-zone en het parkeerbeleid. Een ander ‘hulpmiddel’ dat ik tijdens die sessies heb genoemd is een verwijssysteem, en dat werd goed ontvangen. Het heeft alleen heel wat voeten in de aarde gehad om daadwerkelijk te realiseren. Ik begrijp het, maar vind het wel jammer. Van mij had het er vijf jaar geleden al mogen staan!”

Waarom is een parkeerverwijssysteem volgens u zo belangrijk?

Alexander: “Je moet het zo zien: Purmerend is net een hart, met allemaal woningen eromheen gebouwd. Onze stad groeit gestaag door, en de ‘aorta’s’ slibben daardoor dicht. Als we een regiofunctie willen gaan vervullen, moet de doorstroming echt beter. Ik denk dat dit verwijssysteem daar al een hoop bij helpt. Nu weet je direct welke kant je af kunt slaan en welke parkeergarage nog ruimte heeft, en hoeft een automobilist niet nog twee à drie rondjes af te leggen door de binnenstad voor een parkeerplekje.”

Merkt u al vooruitgang?

Alexander vertelt: “Ik hoor in ieder geval om mij heen dat men het fijn vindt. Maar het is natuurlijk één onderdeel van een hoop nieuwe ontwikkelingen rondom verkeer en parkeren. Je moet je realiseren dat het idee van dit verwijssysteem al van zeven jaar geleden is – de stad is inmiddels enorm gegroeid en de tijd haalt ons in. Ik snap ook zeker dat de gemeente daarom nieuwe parkeermaatregelen ingevoerd heeft, hoewel ik er zelf ook niet over te spreken ben. Maar ik denk dat het ook een stukje mindset is, in hoeveel (grote) steden kun je tegenwoordig nog gratis parkeren in de avonduren?  Misschien moet het nog even ‘vallen’ bij mensen. Ik zie wel eens automobilisten rondje na rondje over de Schapenmarkt rijden, terwijl de Claxonate gewoon plek heeft. Ik hoop dat het verwijssysteem vooral dáár vooruitgang in kan brengen: een stukje duidelijkheid in deze nieuwe parkeersituatie. Het is een goed begin – nu nog ervoor zorgen dat er meer parkeergelegenheid en/of garages gecreëerd worden. Ik zal me dan ook bij de overige verkeersvisie, plannen en randvoorwaardes van nu en de toekomst blijven inzetten voor het centrum van Purmerend.”


Ondernemer Alexander Sanders en wethouder Eveline Tijmstra onder één van de PRIS borden