Purmer-Noord een stukje mooier dankzij vrijwillige zwerfafvalrapers

Publicatiedatum: 
14 aug 2019
Je buurtbewoners beter leren kennen, een fijne wandeling door je eigen wijk én daarbij de omgeving schoner achterlaten? Dit klinkt als een win-winsituatie, en dat is precies wat Zwerffiegroep Purmer-Noord probeert te bereiken. Wij spraken Sandra de Groot, één van de oprichtsters van deze groep vrijwillige zwerfafvalrapers.

Samen rapen

Sandra vertelt: “Het idee voor de zwerffiegroep is eigenlijk gestart tijdens de Landelijke Opschoondag in 2018. Maar veel van ons maakten al wekelijks alleen, of samen, een wandeling door de buurt om afval te rapen. Al snel dachten we, het is toch veel gezelliger om dit in groepsverband te doen? Dus in plaats van een jaarlijkse, nationaal georganiseerde opschoondag, houden wij om de drie weken een kleine versie hiervan. Dit doen we nu sinds januari dit jaar, en dat gaat eigenlijk heel goed. Eerst zijn we begonnen met afvalgrijpers van de gemeente en ieder twee vuilniszakken. Inmiddels hebben we van de gemeente handige vuilniskarren in bruikleen, waardoor we niet meer zo zwaar hoeven te tillen én we meer afval kunnen rapen.”

42,2 kilo afval

“Bij het oprichten van onze zwerffiegroep hebben we gelijk een Facebookpagina aangemaakt, ‘Zwerffiegroep Purmer-Noord’. Ook is er een Whatsapp groep om sneller met elkaar in contact te komen als iemand van ons samen een wandeling wil maken. Bewoners die niet in de Whatsapp groep zitten krijgen van ons een belletje of een email. Elke drie weken gaan we gezamenlijk op pad en ruimen we drie straten op. Die straten kiezen we gewoon willekeurig. Inmiddels hebben we elke straat wel eens bezocht en je merkt ook echt verschil. Dat betekent niet dat we niets te doen hebben hoor, zeker niet. We wegen tegenwoordig hoeveel afval we rapen. Vier weken geleden was het 42,2 kilo met z’n zessen. Veel hè? Het is voornamelijk huisvuil; sigarettenpakjes, plastic flesjes, blikjes. Maar laatst hebben we ook een telefoon uit het water gevist. Ook komen we wel eens sleutels tegen. Dit soort dingen leveren we natuurlijk netjes af bij de gemeente.”

Sociaal element

“Ondanks dat het natuurlijk super is dat we onze buurt netter achterlaten, is het sociale aspect het meest belangrijke van onze zwerffiegroep. Je leert je buurtbewoners beter kennen, het is gewoon gezellig en je bent goed bezig. Voor mensen die misschien niet zo vaak hun huis verlaten of wat aanspraak zoeken is het absoluut geschikt, dat juichen we zelfs toe! Kun je niet drie straten lang meelopen? Ook geen probleem, alle beetjes helpen. We zijn een vrijwilligersgroep zonder verplichtingen. Zie het als een wandelgroep met een gezellige saamhorigheid.”

De zwerffiegroep in actie met afvalgrijpers en vuilniskarren

Kom zelf in actie

“We krijgen ook wel eens opmerkingen van buurtbewoners die ons in de weer zien, vrijwel altijd positief hoor. Maar soms hoor je wel eens ‘waarom doe je dit, dit hoort de gemeente te doen’. Maar waarom zou je afwachten tot een ander wat doet? Je kunt ook bij jezelf beginnen en het heft in eigen handen nemen. Bovendien geeft het ons allemaal een stukje positieve energie. Als we aan het einde van de rit weer met volle vuilniszakken eindigen, hebben we een goede avond gehad. Daar doe je het voor.”

Meer weten over de zwerffiegroep? Volg de groep dan op Facebook door te zoeken op ‘Zwerffiegroep Purmer-Noord’. Ook interesse om eens mee te lopen met een zwerfafvalwandeling in deze wijk? Laat dit dan weten via Facebook of via zwerffiegroeppurmernoord@hotmail.com.