Ondanks visuele beperking toch zelfstandig stemmen in stadhuis Purmerend

Publicatiedatum: 
9 Mar 2021
Vanaf deze Tweede Kamerverkiezingen kunnen ook inwoners met een visuele beperking zelfstandig hun stem uitbrengen. In het stadhuis in Purmerend is op 15, 16 en 17 maart een speciaal hiervoor ingericht stemhokje. In dit stemhokje staat een stemmal en soundbox. Het stemhokje is extra breed zodat ook de eventuele hulphond mee kan.

Hoe werkt stemmen met de stemmal en soundbox?

De stemmal is speciaal voor het stembiljet ontwikkeld. Deze mal met gaatjes kan over het stembiljet gelegd worden. Via de soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en kandidaten er op de lijst staan. Daarbij is ook het nummer van de gewenste partij en kandidaat te horen.  Op de mal zelf zijn de partijen door middel van voelbare cijfers en in braille aangegeven. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kan het juiste bolletje worden ingekleurd op het stembiljet. Er is ook altijd iemand van het stembureau aanwezig die hulp kan bieden als dat gewenst is.

Elke stem telt

Ook voor mensen met een (visuele) beperking is het belangrijk om te komen stemmen. Dit is het moment om een stempel te drukken op belangrijke onderwerpen. Politieke partijen hebben de punten waarvoor zij zich gaan inzetten, het partijprogramma, op hun website staan: vaak met voorleesmogelijkheid. Ook is er een speciale toegankelijke kieswijzer, zoals het Kieskompas van Steffie. De mensen die tijd willen besparen, raden we aan om zich thuis voor te bereiden door bijvoorbeeld alvast de nummers van de lijst en kandidaat naar keuze te noteren. Dit jaar doet namelijk een groot aantal partijen mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, waardoor het afluisteren met de soundbox langere tijd kan duren.

Waar en wanneer

Het stembureau met de stemmal staat in het stadhuis in Purmerend. Het stembureau is open op 15, 16 en 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur. Inwoners uit Beemster en andere gemeentes kunnen hier ook stemmen. Belangrijk is wel dat ze dan hun stempas hebben laten omzetten in een kiezerspas.

Lees verder over toegankelijk stemmen door hier te klikken.