Melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Digitaal afspraak maken niet mogelijk

U kunt op dit moment niet langskomen en geen afspraken maken. Wij willen vanwege het coronavirus het bezoek aan het stadhuis zoveel mogelijk beperken. Sommige zaken kunt u online regelen. De afhandeling daarvan kan enige vertraging oplopen, graag uw begrip hiervoor. Heeft u spoed? Bel ons dan via 0299 452 452.


Om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan moet u hiervan eerst een melding doen.

(0299) 452 452

maandag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur

vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur

bsvz@purmerend.nl

Wat u moet weten

Door te trouwen of een partnerschapsregistratie aan te gaan worden rechten (bijvoorbeeld pensioen) en plichten (onderhoud) binnen de relatie vastgelegd.

We bespreken uw wensen voor de huwelijksvoltrekking. U kunt de details later ook nog bespreken met de ambtenaar die u gaat trouwen.  

Verandering huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018

Voor stellen die trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan op of na 1 januari 2018 geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd van u samen is. Hiermee neemt Nederland afscheid van de algehele gemeenschap van goederen die in 1838 werd ingevoerd.
Er kan worden afgeweken door het sluiten van huwelijks voorwaarden bij de notaris. Indien (aanstaande) echtgenoten bijvoorbeeld toch een algehele gemeenschap van goederen willen, kunnen zij dit bij aanvang van het huwelijk (of gedurende het huwelijk) door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden regelen. Voor het partnerschap zijn dit dan de partnerschapsvoorwaarden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de notaris.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan kan in iedere gemeente in Nederland.

Voorwaarden

  • De melding moet minimaal twee weken en maximaal 1 jaar voor de geplande datum van trouwen of partnerschapregistratie zijn gedaan.
  • Heeft u en/of uw partner in het buitenland gewoond of bent u of uw partner in het buitenland geboren of eerder gehuwd geweest? Dan is het belangrijk dat u zo vroeg mogelijk contact met ons opneemt. Het opvragen van documenten uit het buitenland kan namelijk enige tijd duren.

Melden

U kunt telefonisch een afspraak maken.


 

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deze melding.