Melden groepsvorming mogelijk in Mijn Gemeente-app

Publicatiedatum: 
25 Mar 2020
Vanaf nu is het mogelijk om in de Mijn Gemeente-app een melding te doen van groepsvorming op straat. Verreweg de meeste inwoners van Purmerend en Beemster houden zich aan de geldende maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Mensen spreken elkaar hier ook op aan. Mocht dit niet kunnen, bijvoorbeeld omdat iemand zelf niet naar buiten wil of kan, dan is er nu de mogelijkheid om dit via een app te melden.

Afgelopen maandag zijn de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen aangescherpt vanuit de Rijksoverheid. Voor iedereen op straat geldt de regel om minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen. Eén van de aanscherpingen houdt in dat burgemeesters gebieden kunnen aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen (jonger dan 12 jaar) zijn hiervan uitgezonderd.

Rechtstreeks naar Handhaving

De meeste meldingen in de Mijn Gemeente-app komen terecht bij het KlantContactCentrum van de gemeente. Tijdens kantooruren zorgen de medewerkers van het KCC ervoor dat deze meldingen opvolging krijgen. In de app is vanaf nu ook de categorie Corona te zien, waarbij inwoners groepsvorming kunnen melden. Zo'n melding komt rechtstreeks bij medewerkers van Handhaving, die daar vervolgens werk van kunnen maken, ook 's avonds. Behalve groepsvorming kunnen inwoners ook overige overtredingen van de maatregelen melden. De gemeente maakte eerder rond de jaarwisseling al gebruik van deze mogelijkheid. Toen konden inwoners vuurwerkoverlast via de app rechtstreeks bij Handhaving melden.

Contact met de gemeente

De gemeente werkt sinds een klein jaar met de Mijn Gemeente-app. De app is een extra mogelijkheid om meldingen te doen. Eerder was dit al mogelijk via telefoonnummer (0299) 452 452, per mail naar kcc@purmerend.nl, via WhatsApp (06) 222 46 060 of via sociale media.

Installeer de Mijn Gemeente-app

De app is gratis en beschikbaar voor iOS/Apple en Android. Download de app: