Meerjarige vergunningen voor jaarlijkse evenementen

Publicatiedatum: 
21 Mar 2019

Onze stad kent veel jaarlijks terugkerende feesten, markten, braderieën en festivals. Om alles rondom deze festiviteiten in goede banen te leiden, dienen organisatoren ieder jaar een evenementvergunning in te dienen. Sommige kleinschalige evenementen blijven echter onveranderd, verlopen conform vergunning en met weinig risico; een rotsvaste formule die ieder jaar een succes is. Daarom heeft de gemeente besloten om enkele organisatoren te voorzien van meerjarige vergunningen met een looptijd van drie jaar. Een teken van vertrouwen tussen beide partijen, plús een vermindering van administratief werk. Sanne Konijn, evenementencoördinator van de gemeente, en Arie Dol, eigenaar van Dol Promoties en eerste ontvanger van deze vergunning, leggen uit.

Arie: “Nadat ik jaren op de Albert Cuypmarkt heb gestaan met mijn kraam, besloten mijn vrouw en ik in 1997 om zelf braderieën en markten te gaan organiseren. Purmerend stond hierbij hoog op de lijst, en inmiddels organiseren we al jaren braderieën op de Koemarkt en het Gildeplein. En ja, ieder jaar vullen we daar netjes onze evenementenvergunning voor in. Dit gaat eigenlijk heel soepel en ik vind het contact met de afdeling Evenementen heel fijn. Ik kan ze altijd bellen. Maar met deze meerjarige evenementenvergunning kan ik in één keer weer drie jaar mee. Dat scheelt.”

Sanne: “We zagen inderdaad dat sommige organisatoren ieder jaar vrijwel onveranderde vergunningen indienden, met een concept dat in het verleden altijd conform vergunning verliep. Zodoende hebben we gezocht naar een oplossing en is het besluit gevallen voor een meerjarige evenementenvergunning. We kijken per organisatie vooral naar de risico’s, de locatie, eventuele veranderingen en hoe de evenementen in het verleden gegaan zijn. Arie’s markten en braderieën voldoen aan alle eisen en zodoende is zijn organisatie de eerste ontvanger.”

Arie: “Eigenlijk hoeven Sanne en ik nu alleen nog maar contact te hebben over de data. Dit gebeurt meestal al in september of oktober voor het daaropvolgende jaar. En als er veranderingen zijn geef ik dit natuurlijk direct door. Zo is het een stuk makkelijker geworden.”

Sanne: “Niet elke organisatie kan in aanmerking komen voor de meerjarige vergunning. Grotere locaties, of festivals waarbij alcohol geschonken wordt, moeten ieder jaar worden geëvalueerd. Maar een kleinschalig evenement als een markt is uitermate geschikt. Zo creëren we administratieverlichting voor de organisatoren en de gemeente. Een win-winsituatie dus!”

Wilt u meer weten over meerjarige evenementenvergunningen? Dan kunt u terecht bij Team Vergunningen, bereikbaar via 0299 452 452.