McDonald’s, KFC en gemeente strijden samen tegen zwerfafval

Publicatiedatum: 
18 jan 2019
Op het openbaar parkeerterrein aan de Verzetslaan, vlakbij McDonald’s en de KFC, gooien bezoekers regelmatig afval uit hun auto op de grond, in plaats van in de ruim aanwezige vuilnisbakken. Ondanks de afvalbakken en dagelijkse opruimrondes, stapelde de hoeveelheid zwerfafval zich daar het afgelopen jaar zo hoog op, dat dit zorgde voor overlast van ongedierte. Daarom pakte de gemeente samen met de ondernemers van McDonald’s en Kentucky Fried Chicken de strijd tegen het zwerfafval op. We spraken over de gezamenlijke aanpak met initiatiefnemer Jeroen Arp, Handhaver bij gemeente Purmerend, Maria Porcu, Restaurant Manager van McDonald’s, en Vishaal Ramzan, Regiomanager bij KFC.

Bosjes

Handhaver Jeroen Arp vertelt: “Het parkeerterrein, dus de openbare ruimte náást de directe parkeerplekken van McDonald’s en de KFC, lag ondanks de opruimrondes van McDonald’s en KFC vol afval.” Met name in de bosjes op de groenstroken had het zwerfafval zich opgestapeld. De bosjes vormden hierdoor ook een ideale beschutting voor ongedierte. Resoluut zegt Jeroen: “Samen met mijn collega’s van Groenbeheer en Reiniging hebben we dit binnen de gemeente snel opgepakt. Die bosjes hebben we bijna tot op de grond gelijk gemaakt. We waren er 3 dagen bezig en per dag haalden we 10 vuilniszakken rotzooi uit de bosjes, niet normaal!”

Schone omgeving

De gemeente sprak af met zowel McDonald’s als Kentucky Fried Chicken dat zij meerdere keren per dag de parkeerplekken schoonmaken. Restaurantmanager bij McDonald’s, Maria Porcu: “We kunnen het gehele terrein nu veel makkelijker schoon houden, want door het kappen van de bebossing is het ruimer geworden. Het is fijn dat je allemaal naar hetzelfde probleem kijkt en dat je er samen iets aan wil doen. Het zwerfafval opruimen is voor ons een prioriteit, dit doen we standaard wel zo’n vijf keer per dag.” Vishaal Ramzan, regiomanager KFC, vult aan: “het is je werk, dus je wilt dat het er netjes uitziet, een schone omgeving is voor ons allemaal belangrijk.”

Hoe voorkom je zwerfafval?

McDonald’s heeft buiten extra afvalbakken geplaatst. Ons team ruimt dagelijks meermaals per dag het terrein én het openbare terrein op. Op piekmomenten is dat natuurlijk lastiger, maar we proberen het zo snel mogelijk op te pakken”, vertelt Maria. Vishaal vult aan: “het hoort er voor ons bij om het hele terrein schoon te houden, maar we zijn ook druk met ons bedrijf en hebben niet altijd tijd om bezoekers buiten te wijzen op de afvalbakken. Daarom hebben we nu samen met de gemeente een poster ontworpen die we buiten ophangen. Hierop staat dat er sancties volgen als mensen hun afval op straat gooien.”

Surveillance

Jeroen vertelt: “Negen van de tien mensen gooit het afval gewoon keurig in de afvalbakken. Tot nu toe bestaan onze acties puur en alleen uit observeren. We zijn niet herkenbaar omdat dit soort asogedrag niet gebeurt als wij zichtbaar zijn. Normaal gesproken vervullen wij onze diensten in uniform, nu zitten we in een burgerauto in ’gewone’ kleding,”

Boete

Als je vanaf nu nog afval op het parkeerterrein gooit, krijg je een boete van 140 euro. “Waarschuwen is op een gegeven moment voorbij,” legt Jeroen uit. “Het gaat niet om de bonnen, maar om de verandering. Gelukkig zien we die verandering nu al.

Toekomst

Dankzij de nieuwe aanpak is de hoeveelheid zwerfafval in de omgeving van de fastfoodrestaurants teruggedrongen. Deze samenwerking is voor de lange termijn. Je moet samen blijven optrekken, anders blijft zwerfafval terugkomen. We strijden allemaal voor hetzelfde resultaat: een schoon terrein met een nette en veilige uitstraling. Dat moet je met elkaar doen, daar heb je elkaar ook voor nodig.”