Marktmeestershuisje verplaatst in Purmerend

Publicatiedatum: 
12 jul 2018
Vandaag, donderdag 12 juli 2018, is het Marktmeestershuisje in het centrum van Purmerend in zijn geheel verplaatst. Rond 11.30 uur drukte wethouder Eveline Tijmstra, Pieter Dooper (projectmanager Attica Vastgoed) en Henry van Langeveld (directeur Bresser Bouw) op de knop. Hiermee gaven zij het startsein voor de verplaatsing van het meer dan honderd jaar oude huisje.

Het Marktmeestershuisje uit 1910 staat op de hoek van de Koemarkt en is in zijn geheel verplaatst naar de andere hoek. Het verplaatsen van de ene kant van de markt naar de andere kant duurde ongeveer 30 minuten. Tijdens het verrijden is het huisje bovendien 180 graden gedraaid om het op de juiste plek te kunnen zetten.

Verplaatsen

De afgelopen dagen waren de voorbereidingen al getroffen. Het hele huisje is eerst gelift en daarna op een betonnen plaat gezet. Een wagen van Mammoet heeft het gemeentelijk monument vervolgens verplaatst naar een plek tussen de kleine en de grote Koemarkt. In de nieuwe setting markeert het markthuisje de overgang naar de tweede pleinruimte voor de nieuw te bouwen markthal. De marktmeester gaat opnieuw gebruik van het huisje maken en heeft dan zicht op beide pleinruimtes. In de nieuwe situatie komt het huisje geheel vrij te staan. Waar het huisje stond, verrijst binnenkort de Markthal Purmerend.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Purmerend

Het startmoment voor de verplaatsing van het huisje. V.l.n.r. Henry van Langeveld, Pieter Dooper en Eveline Tijmstra