Marktmeester in tijden van het coronavirus

Publicatiedatum: 
7 apr 2020

Angelique Greuter organiseert samen met haar collega´s wekelijks vier markten in Purmerend. Daarbij komen dan nog de markten die er los bijkomen, zoals bijvoorbeeld de Matsmarkten, Moederdagmarkt en de Lappenmarkt. Tijdens het coronavirus gaan de markten, onder strenge richtlijnen, door. 'Een hele klus, maar tegenwoordig werken wij vanuit het mooiste plekje op de Koemarkt en dat werkt heel goed', vertelt Angelique.

Jaren jaar lang deden de marktmeesters hun werk verstopt achterop de Schapenmarkt, maar sinds kort organiseren zij de markt 'vanuit het mooiste plekje op de Koemarkt', zo meldt Angelique vanuit het verplaatste en opgeknapte Marktmeestershuisje.

De luiken zijn prachtig geworden. Het metselwerk is opgeknapt en aan de binnenkant herken je het helemaal niet meer terug. Er is een keukentje, een wc, bureau en een kleine ronde vergadertafel. Alles is glad gestuukt en zit strak in de verf. Het plein tussen de Markthal en het Marktmeestershuisje is opnieuw bestraat en hoort nu ook bij de Koemarkt. Het handjeklap straatwerk is voor de deur van het Marktmeestershuisje terug geplaatst.

'Vanuit hier kunnen we uitstekend ons werk doen', vertelt Angelique. 'De mensen van de markt kunnen ons nu gemakkelijk vinden. Dat is in deze tijd echt een uitkomst. We kunnen de markt alleen draaien als we het met elkaar doen. De lijnen zijn kort en dat werkt. In de eerste week ben ik gelijk alle marktkramen afgegaan om te bespreken hoe we de markt konden openhouden. In nauw contact staan met elkaar is heel belangrijk. We hebben duidelijke richtlijnen en deze hebben we samen met de marktmensen en Marktbedrijf Modder opgepakt. Het kan altijd beter, maar oplossingen bedenken we met elkaar. Ook de bezoekers van de markt pakken het fantastisch op.'

Als het virus voorbij is, dan kunnen mensen een kijkje komen nemen in het Marktmeestershuisje. Zolang de maatregelen van het Rijk gelden, kan dat niet. Het is er te klein om die 1,5 meter bij elkaar vandaan te blijven. Alleen de marktmensen kunnen er nu terecht met vragen.