Jury Nationale Groenprijs vol lof over betrokken inwoners

Publicatiedatum: 
21 sep 2017
Woensdag 20 september was de uitreiking van de Nationale Groenprijs. Purmerend won brons. De jury complimenteerde de gemeente voor de betrokkenheid van de inwoners en het goede contact tussen hen en de gemeente: ‘Krachtig is de visie van de gemeente Purmerend op het betrekken van bewoners bij het groen. Bewoners dragen zorg voor een aantrekkelijke groene straat en daarmee ook voor een sociaal vriendelijk klimaat.' Bij de prijsuitreiking haalde wethouder Mario Hegger een aantal mooie inwonersinitiatieven aan en hij bedankte de Purmerenders voor hun inzet.

Prettig woonklimaat

De jury is ook enthousiast over de hoeveelheid groen in de stad en prees het prettige woonklimaat. Hoog scoort het grote netwerk van toegankelijke fietspaden en de leuke en bijzondere speelplekken met veel informele mogelijkheden voor spel. Het Kinderparadijs, dat dankzij de steun van de gemeente al bijna 50 jaar bestaat, kreeg een speciale vermelding. Verder presteert de gemeente goed op duurzaamheid met de biomassacentrale, het zonnepanelenpark en het gebruik van duurzame materialen. 

Kwaliteit groenonderhoud

Kritisch is de jury over de kwaliteit van het groen en het groenonderhoud door de gemeente. Wethouder Mario Hegger: ‘Daar was de gemeente zich wel al van bewust. We hebben in 2014 gekozen voor onderhoudsniveau C. Misschien moeten we nu concluderen dat dat niet voldoet. Het is goed dat een onafhankelijke jury daar een onderbouwd oordeel over geeft. We gaan kijken hoe we dit kunnen verbeteren.’
 
Verder vind de jury dat de landschappelijke en groene structuren niet genoeg te beleven zijn en te gefragmenteerd opgenomen in de wijken. De verbinding met het waterrijke polderlandschap om de stad heen is voor verbetering vatbaar. Ook zou cultuurhistorie wat zichtbaarder mogen zijn in de stad.

Inwoners in het zonnetje

Mario Hegger is tevreden over het rapport. ‘Dit was voor ons één van de redenen om mee te doen. Het rapport maakt helder waar er nog werk aan de winkel is. We gaan ons beraden op hoe we de kwaliteit van onze groene stad verder kunnen verbeteren. Daarnaast hebben we meegedaan omdat we onze actieve inwoners in het zonnetje wilden zetten. Purmerenders kleuren de stad, dat is wat we wilden laten zien aan de jury, maar ook aan de Purmerenders zelf. Volgens mij zijn we daar zeker in geslaagd; voor onze communicatie kregen we een dikke pluim.’
 
Purmerend was genomineerd voor de Nationale Groenprijs 2017 in de categorie steden. Van de andere genomineerden won Den Haag goud en Waalwijk zilver. Leidschendam-Voorburg en Purmerend kregen brons. Purmerend ontving een 7 voor het totaal van haar prestaties.
De jury van de Nationale Groenprijs baseerde haar bevindingen op de beleidssamenvatting, diverse beleidsstukken en een rondleiding.