Informatie(bijeenkomst) voorgenomen fusie Purmerend Beemster

Publicatiedatum: 
11 jun 2018
Het college stelt aan de gemeenteraad van Purmerend voor te fuseren met gemeente Beemster. Voordat de raad een besluit neemt, wil het college graag in gesprek met inwoners. Op woensdag 16 mei 2018 is er een bijeenkomst geweest in De Purmaryn. Inwoners die meer willen weten over de mogelijke fusie met gemeente Beemster, konden hier hun vragen stellen aan burgemeester Don Bijl. Ook inwoners van Beemster waren welkom. Er is een verslag van de avond.

Waarom fuseren

Het initiatief voor de fusie komt van gemeente Beemster. In 2014 gingen de twee gemeenten  een ambtelijke samenwerking aan en in de praktijk heeft Beemster nog maar enkele medewerkers in dienst. De overige taken worden door de ambtenaren van gemeente Purmerend uitgevoerd. Ook zijn inwoners van beide gemeenten al via veel zaken met elkaar verbonden. Men verhuist over en weer en ze maken gebruik van elkaars voorzieningen zoals onderwijs, sportverenigingen, zwembad, theater en andere toeristische- en recreatieve voorzieningen. De dienstverlening naar de inwoners kan verbeteren als er nog maar voor één bestuur gewerkt hoeft te worden. Ook kan bijvoorbeeld het toerisme en de zeggenschap in de regio worden versterkt.

Besluitvorming

Het college van Purmerend stelt daarom aan de gemeenteraad voor te fuseren. Het college heeft onderzocht of de financiële situatie van Beemster een probleem vormt voor de nieuwe gemeente of voor de lokale lasten in Purmerend. Dat is niet het geval. Het college gaat er vanuit dat de nieuwe gemeente Purmerend blijft heten en dat de herindeling op z’n vroegst per 1 januari 2021 gerealiseerd kan zijn.

Lees hier het verslag van de Informatieavond op 16 mei 2018