Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Bovendien was het goedkoop.
Tot 1 juli 1993 werd in Nederland asbest gebruikt in allerlei producten, met name in de bouw. Asbest kan zitten in gevels, dakbeschot, branddeuren, golfplaten, in en om schoorstenen, cv-installaties, kachelafdichting, plantenbakken, vloerzeil, oude strijkplanken en daken.
Gevaren van asbest
Asbest bestaat uit kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan.
Meer over de gevaren van asbest, leest u op de website van het RIVM.
Daken
Met het verstrijken van de tijd raakt elk product met asbest verweerd en kunnen asbestvezels vrijkomen. In het bijzonder daken met asbest. Ook kunnen asbestvezels vrijkomen na een brand of als het asbest niet meer intact is of gebroken is.
Een dak gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee. De laatste asbestdaken zijn daardoor binnenkort aan vervanging toe. U leest hieronder wat u kunt doen als u van het asbest af wilt.
Als u denkt dat u blootgesteld bent aan asbest en zich zorgen maakt over uw gezondheid, kan de GGD Zaanstreek-Waterland u hier meer over vertellen.
Meer weten
Als u meer informatie wilt over asbest en asbestdaken, of een vraag heeft over uw eigen situatie, kunt u contact opnemen met het team Vergunningen, Beleid en Advies via telefoonnummer (0299) 452 452 of per mail naar asbest@purmerend.nl.