Hoe gaat het nu met de oehoe?

Publicatiedatum: 
18 jan 2019
Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat de welbekende oehoe de gemoederen in Purmerend dagelijks bezighield. Na een onstuimig jaar vol aanvallen en angstige momenten werd de uil in maart 2015 gevangen, om uiteindelijk een onderkomen te krijgen in de Uilenruïne van Artis. Hier vertoonde hij geen agressief gedrag meer, waardoor hij transformeerde van meest beruchte vogel tot een onopvallende, ‘echte’ oehoe. Onlangs werd bekend dat de oehoe is overgebracht is naar een dierentuin in Roemenië. De reden is dat Artis bezig is met het vernieuwen van het uilenverblijf en een keuze moest maken. Hier zal straks nog één uilensoort worden gehouden, en de Japanse kraanvogel. János Szánthó, curator bij Artis, vertelt:

“Artis blijft vernieuwen. We werken jaren aan meer ruimte voor minder diersoorten, wat betekent dat sommige soorten Artis moeten verlaten. De Uilenruïne wordt opnieuw ingedeeld om zo meer leefruimte te creëren voor de vogels. We stonden daardoor voor de keuze om óf de oehoes, óf onze sneeuwuil te behouden. Uiteindelijk hebben wij voor de oehoes een fijn nieuw thuis gevonden in een goede dierentuin in Roemenië.”

Waarom Roemenië?

“Wij hebben veel contact met deze dierentuin. Zij staan op de lijst als kandidaat voor EAZA-lidmaatschap, een internationaal samenwerkingsverband tussen gerenommeerde dierentuinen in Europa, waarbij ik een mentorrol vervul in dit proces. Ons vizier staat dan ook zeker gericht op zowel deze dierentuin, als het welzijn van de Purmerendse oehoe. Zij bieden de uil een goede leefomgeving met een grote volière en een verblijf voor zichzelf. Ook zijn er twee soortgenoten aanwezig; onze tweede oehoe en een vrouwtje.”

Een vrouwtje?

János legt uit: “Uiteindelijk is het de bedoeling dat de oehoe gekoppeld wordt aan een vrouwtje. Dit is echter een langdurig proces, waarbij gekeken moet worden hoe de dieren op elkaar reageren en of ze compatibel zijn. Momenteel wordt afgetast hoe onze oehoes reageren op het aanwezige vrouwtje. Mocht het met de Purmerendse oehoe niet klikken, dan zal naar een ander vrouwtje worden gezocht. Ja, het einddoel is wel om twee koppels samen te krijgen!”

Een bezoekje brengen aan de Purmerendse oehoe is dus wat lastiger geworden, maar de verhuizing brengt deze bijzondere vogel een fijn verblijf en wellicht een partner, en dat is veel belangrijker.

Paul van Meekeren: “Als wethouder dierenwelzijn ben ik blij dat de oehoe verblijft op een plaats waar zoveel aandacht is voor de intrinsieke waarde van het dier en waar gekeken wordt naar wat het beste voor de vogel is door hem meer ruimte te gunnen. En op zoek te gaan naar een geschikte partner: laten we hopen dat dit allemaal lukt. Dat lukte in Purmerend niet, dus ik denk dat dit de beste oplossing is voor de uil én voor Purmerend”.