Help je mee? Pak alvast je ID

Publicatiedatum: 
24 mei 2019
Van 23 mei tot 3 juni is de landelijke actie NIXzonderID. Deze periode vragen we extra aandacht voor het spontaan tonen van het ID door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. Jonge kopers van drank of sigaretten hebben nog niet altijd hun ID bij de hand. Daarom doet de gemeente Purmerend mee met NIXzonderID en vinden verschillende acties plaats.

Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het lastig om de juiste leeftijd van kopers in te schatten. Daarom roepen wij jongeren op hun verkopers te helpen en hun ID alvast te pakken bij de kassa of aan de bar.
 
Tijdens de week van NIX worden er verschillende acties georganiseerd. Zo ontvangen sportverenigingen een brief met uitleg over de campagne en worden de Stichting BIZ Koemarkt en de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Purmerend per e-mail opgeroepen om hun leden te informeren over de campagne.

Gratis naar de bioscoop

Daarnaast was er afgelopen zondag 19 mei een landelijke actie met alle Vue bioscopen; op de zondag van NIX mochten alle pubers gratis samen met hun (betalende) ouders naar de bioscoop. Ook Vue Purmerend deed mee aan deze actie.

Compliment alcoholbeleid voor Wherevogels

Op zaterdag 1 juni om 14.30 uur brengt wethouder gezondheid, Harry Rotgans, een bezoek aan de Wherevogels. Bij het laatste onderzoek met testkopers deden zij het erg goed. Er werd gevraagd om een ID en er werd geen drank meegegeven aan jongeren onder de 18 jaar. Wethouder Rotgans zal hen daarom het compliment uitreiken. 

NIX18 spel

Naast deze verschillende acties heeft de gemeente 100 NIX18 spellen gekocht, bedoeld om uit te delen aan scholen en verenigingen om zo het gesprek aan te gaan met jongeren onder de 18 jaar.