Gemeentelijke websites getest op toegankelijkheid

Publicatiedatum: 
13 okt 2020
Van 5 tot en met 9 oktober was de Week van de Toegankelijkheid. Bedrijven, verenigingen en organisaties in heel Nederland tonen in die week hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Ook wij doen mee. Dit jaar lag de focus vooral op digitale toegankelijkheid, want online mee kunnen doen is net zo belangrijk als meedoen in de fysieke samenleving.

Donderdag 8 oktober zijn de websites van de gemeente door mensen met een beperking getest op toegankelijkheid. Dit testgroepje van 4 inwoners heeft in bibliotheek Waterland een aantal opdrachten uitgevoerd. Gekeken is in hoeverre de testers de informatie kunnen vinden op de websites. Welke belemmeringen komen zij tegen? Wat kunnen wij verbeteren zodat de informatie toegankelijk is? En begrijpen zij de teksten?

Myrthe Born, beleidsmedewerker bij de gemeente, vertelt dat de gemeente het belangrijk vindt dat iedere Purmerender of Beemsterling gelijkwaardig mee kan doen. De doelgroep is breed. Myrthe: ‘je hebt dan over mensen die slecht kunnen zien of blind zijn, een licht verstandelijke beperking hebben of andere geestelijke gezondheidsproblemen, maar ook bijvoorbeeld anderstaligen. Via instanties als Odion en Prinsenstichting zijn we in contact met deze mensen. We willen zo inclusief mogelijk zijn.’

Een van de testers probeerde om via www.purmerend.nl een verhuizing door te geven. Een medewerker van de gemeente hielp haar op weg. Mevrouw geeft aan: ‘Het is voor mij echt zoeken. Er is een mogelijkheid om de tekst voor te lezen, maar dat gaat mij veel te snel. Ook kon ik die knop eerst niet vinden. Het liefst zou ik gewoon bellen, maar kan dat ook? Dat wordt niet duidelijk op de site. Het zou voor mij veel makkelijker zijn als er plaatjes op de website staan. Dan zie ik veel sneller waar ik naartoe moet.’

Wethouder Paul van Meekeren was er ook bij. ‘Ik vind het geweldig dat deze mensen mee doen. Gemeente Purmerend heeft zo’n 15 websites in beheer: zo hebben we een site voor de raad, een site over afval, een site over wonen. We willen graag dat al deze websites voor iedereen goed te gebruiken zijn. We leren graag van de ervaringen van de testers. Hier kunnen we mee verder en op een later moment kunnen we de groep met testers breder trekken. We willen graag zo veel mogelijk input hebben en zo breed mogelijk testen’.

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), koepelorganisatie en landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Bij Ieder(in) zijn 230 organisaties van mensen met een beperking of chronische ziekte aangesloten.