Eenzaam met Kerst

Publicatiedatum: 
21 dec 2018
Kerst staat voor de deur, maar wat nou als je alleen bent? Als je je eenzaam voelt tijdens de Kerst, dan zijn er in Purmerend en omgeving verschillende plekken waar je bij het kerstdiner kunt aan schuiven. In Purmerend organiseren de Rusthoeve en de Tiengemeente een kerstdiner. In Zaanstad verzorgt het Leger des Heils ‘s ochtends een kerkdienst en daarna een kerstfeest (15.00 – 22.00 uur). Ken je iemand die alleen is met de feestdagen? Stuur een kaartje, whatsappje of liever: ga langs voor een kopje koffie bij die buurman of buurvrouw die net haar partner is verloren, ziek is of alleen.

“Het gaat je goed, ik zal je missen. Dat was het laatste wat je zei, lief en leed deelden we samen, is dat nu allemaal voorbij?
Vooral de nacht `t is koud en donker, `t valt me zwaarder dan ik dacht. Om thuis te moeten komen, als daar niemand op je wacht”

André Hazes, Eenzaam zonder jou.

Ik spreek Hendrik op Kerstavond. Hij is nu 84 jaar oud. Twee jaar geleden overleed zijn vrouw Annie, na 60 jaar huwelijk.

Hendrik vertelt: “Ik ben nu twee jaar weduwnaar, maar ik woon nog steeds in mijn eigen huissie en daar ben ik best trots op. ’t Is Alleen, Annie en ik kregen geen kinderen, dus niemand komt me meer thuis opzoeken. Ja, en het lopen, dat gaat ook allemaal niet meer zo snel. Af en toe moet ik even rusten.

En dan zie ik door de ramen de feestverlichting in de woonkamers en die mooi gekleurde pakjes onder de boom. Als ik bij de supermarkt kom is iedereen druk in de weer met boodschappentassen vol met van die ingewikkelde ingrediënten. Ze gaan deze donkere dagen lekker eten en feestvieren met hun familie en geliefden, geef ze ’s ongelijk.

Maar wat nou als je ziek bent? Of je bent net iemand bent verloren. Misschien kun je het even niet opbrengen om gezellig te doen met Kerst. Of er zijn familieruzies, dan zijn de feestdagen alles behalve gezellig. Wat als je oud bent en je familie komt je niet opzoeken? Dan realiseer je je ineens de pijnlijke waarheid: er is niemand om de feestdagen mee te vieren."

4 tips om je beter te voelen tijdens de feestdagen

  1. Stuur een kaartje, whatsappje of liever: ga langs voor een kopje koffie bij die buurman of buurvrouw die net haar partner is verloren, ziek is of alleen. Kortom, voor wie het leven nu even niet van een leien dakje gaat.
  2. Als je je alleen voelt: soms helpt het te bedenken dat je niet de enige bent voor wie Kerst en Oud & Nieuw een moeilijke tijd is. Je weet lang niet alles van iedereen. Het kan ook lijken of iedereen het naar z’n zin heeft, maar in werkelijkheid heel anders zijn. Meer dan een miljoen volwassen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam.*
  3. Ook al heb je er misschien niet direct zin in, iets ondernemen helpt. De tijd gaat in ieder geval sneller en misschien kun je toch nog van iets kleins genieten waardoor je dag ietsje beter wordt. Met de feestdagen is er op veel plekken iets te doen.
  4. Wees lief voor jezelf, deze feestdagen zijn ook zo weer voorbij.

En Hendrik…die trok de stoute schoenen aan en heeft nu een afspraakje, een borrel met de buurvrouw.

*Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen 2016, GGD-en, CBS en RIVM.