Digitaal wandelen langs de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog

Eén van de activiteiten die het Waterlands Archief dit jaar ontwikkelt in het kader van 75 jaar vrijheid is een digitale wandelroute langs locaties in het centrum van de stad die een link hebben met de Tweede Wereldoorlog. Negentien punten op de route van circa 2 kilometer, vertellen niet alleen over enkele grote gebeurtenissen in de periode 1940-1945, maar ook de kleinere ‘verhalen’. De route begint en eindigt op de Kaasmarkt bij het Purmerends Museum dat als stadhuis in de oorlog een grote rol speelde. In de route wordt ingegaan op de burgemeesters die aan het roer stonden in de stad. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld de onderduikgeschiedenis van de Joodse broers Meijer en Simon van der Sluis, de NSB, het verzet en overvallen in de stad, de rol van bijzondere gebouwen zoals De Doele, Villa Clementine en Villa Houtheuvel, de gaarkeuken en beide ziekenhuizen. Maar ook de bevrijding en herdenken komen aan bod.

De wandelroute Tweede Wereldoorlog in centrum Purmerend is te vinden op de volgende website: www.waterlandopdekaart.nl onder wandel- en fietsroutes. De route kan ook met de mobiel worden gelopen en is voorzien van een plattegrond.

Wie (nog) meer wil weten over de oorlog in Purmerend kan op dezelfde website ook kijken bij het thema Tweede Wereldoorlog in Purmerend waarin tientallen bronnen zijn opgenomen.

Datum: 
dinsdag, 16. juni 2020 - 9:00 tot donderdag, 31. december 2020 - 17:00