De vergeten oorlog. Indische verhalen in het Purmerends Museum

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Om dit te markeren is het landelijke project 75 jaar vrijheid opgezet, waar ook het Purmerends Museum aan meedoet met de tentoonstelling De vergeten oorlog. Indische verhalen. Het museum werkte hierin onder meer samen met het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag.

Het Purmerends Museum kiest voor een bijzondere invalshoek. Daar waar voor Nederland de oorlog in mei 1945 was afgelopen, was er in voormalig Nederlands-Indië nog geen sprake van vrede. Daar duurde de oorlog vanwege de onafhankelijkheidsstrijd nog enkele jaren voort.

De bezetting van Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, door Japan van 8 maart 1942 tot 15 augustus 1945 en de daaropvolgende strijd voor onafhankelijkheid is een tamelijk onderbelicht deel van onze vaderlandse geschiedenis.

Het museum heeft ervoor gekozen om in deze tentoonstelling de soms moeilijke geschiedenis te vertellen door de ogen van vijf 'getuigen'. Mensen die direct of indirect via de ouders of grootouders hebben ervaren of meegekregen wat er in die oorlogsjaren is gebeurd. Deze vijf personen hebben allen een directe of indirecte historische band met Nederlands-Indië en zijn woonachtig in of afkomstig uit Purmerend. Hun verhalen zijn in samenwerking met RTV Purmerend op film vastgelegd.

Op zaterdag 15 augustus - de dag van de Nationale Indië Herdenking - is het museum gratis toegankelijk.

In de museumwinkel van het Purmerends Museum zijn gedurende de tentoonstelling diverse producten te koop met het thema Nederlands-Indië.

De vergeten oorlog. Indische verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Purmerend, RTV Purmerend, het Indisch Herinneringscentrum, Bose, Het Leesteken en Filmhuis Purmerend.

Beperkt open en reserveren noodzakelijk

Bezoekers wordt verzocht zich vooraf aan te melden via info@purmerendsmuseum.nl of telefonisch op werkdagen via 0299-472718. U kunt kiezen uit blokken van 10.00 tot 13.00 of van 13.00 tot 16.00 uur. In het weekend is het museum open van 12.00 tot 16.00 uur. Aangeven dat u die dag komt is dan voldoende.

www.purmerendsmuseum.nl

Datum: 
dinsdag, 2. juni 2020 - 10:00 tot zondag, 29. november 2020 - 16:00