“Dat formulier vul ik thuis wel even in.”

Publicatiedatum: 
13 sep 2019
Deze week was het de Week van de Alfabetisering. De bibliotheek organiseerde met andere taal-organisaties verschillende activiteiten van praat-speeddaten tot het geven van voorleestips voor peuters en kleuters. Op maandagmorgen ging een aantal Purmerenders in gesprek met wethouder Harry Rotgans over het niet goed kunnen lezen en schrijven.

Alle mensen aan tafel kunnen of konden niet goed lezen en schrijven. Toch kwam ze allemaal binnen met een zelfgemaakt t-shirt met daarop geprint: “Dat formulier vul ik thuis wel even in.” Op de achterkant staat het telefoon nummer van het NL-Plein van de Bibliotheek Waterland. Dit nummer kun je bellen voor hulp bij lezen en schrijven.

Daniëlle van het NL-Plein

Het NL-Plein kijkt altijd naar wat mensen wel kunnen. Het t-shirt is bedacht door één van de cursisten. Met elkaar hebben zij de tekst bedacht en geschreven. “Dat is de kracht van NL-Plein”, zegt Daniëlle Schrumpf. Daniëlle is de drijvende kracht achter deze groep. Zij werkt bij de bibliotheek. Elke week spreekt zij mensen die niet of minder goed kunnen lezen. “Mensen die uit het buitenland hierheen komen, hebben we meestal gelijk bij ons binnen. Zij moeten Nederlands leren. Maar Nederlanders, die niet goed kunnen lezen en schrijven, die zijn veel moeilijker te bereiken. Meestal zijn ze te trots om hulp te zoeken of hebben zo hun eigen weg in het leven gevonden, dat ze niet eens aan hulp denken. Daarom is deze groep zo bijzonder. Zij willen leren lezen en schrijven en komen daar voor uit. Ik heb daar bewondering voor. Ook leer ik van hen elke keer weer.”

Karin Giphart leidt het gesprek

Het gesprek wordt geleid door schrijfster Karin Giphart. Zij komt uit een schrijversfamilie, waar haar moeder haar leerde om mensen te helpen die het moeilijk hebben. Haar moeder was Wijnie Jabaaij, Tweede Kamerlid. Het ging haar moeder om de eenvoudige zaken, zoals bijvoorbeeld de handleiding van waspoeder. Daar stond op in kleine letters: “gebruik een vierde maatlepel”. Zij stelde voor om een maatbeker met streepjes erop bij het waspoeder te leveren. Wel zo makkelijk voor iedereen. Ook schrijft Karin samen met cursisten, die minder goed kunnen lezen en schrijven, verhalen en gedichten.

ill_02_gesprek_week_van_de_alfabetisering_bij_hoofdartikel.jpg

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Purmerend