Brandweeroefening in de voormalige dierenkliniek

Publicatiedatum: 
1 feb 2019
Maandagavond 28 januari stond de voormalige dierenkliniek aan de Purmersteenweg voor even centraal tijdens een belangrijke brandweeroefening. Meerdere wagens, een hoogwerker en een scala aan manschap werd ingezet om een levensechte situatie na te bootsen, in een voor hen onbekende omgeving. Remco Konijn, vrijwilliger bij Brandweer Purmerend, vertelt:

“Elke maandagavond wordt een oefenavond georganiseerd om ons niveau op peil te houden. Hiervoor gebruiken wij normaal ons vaste oefengebouw achter de kazerne, maar hier weet je na een tijd elke kamer te vinden. Door te oefenen binnen nieuwe omgevingen blijven we alert.” Een samenwerking met de gemeente zorgde ervoor dat de brandweer deze keer een plek vond in de voormalige dierenkliniek, een leegstaand pand vol (spreek)kamers, hoeken en deuren. “Een uitermate geschikte plek voor een realistische oefening.”, beaamt Remco.

Ruim een week van tevoren werd de voorbereiding in gang gezet. Bewoners en ondernemers binnen de directe omgeving werden ingeseind, informatieborden werden klaargezet; alles om de oefening zo soepel mogelijk te laten verlopen. En met succes.

“De oefening is zeker geslaagd te noemen. De eerste auto met o.a. de bevelvoerder in opleiding was direct ter plaatse; hier trof hij een benedenverdieping gevuld met rook en slachtoffers. Op de bovenverdieping was een brandhaard nagebootst, waar ook nog slachtoffers aanwezig waren. Met 14 man sterk hebben we de oefening binnen een half uur à drie kwartier afgerond. Een ontzettend waardevolle ervaring waardoor wij als brandweerlieden vakkundig te werk kunnen blijven gaan.”