Beste ondernemers in Purmerend en Beemster

Publicatiedatum: 
2 okt 2020

Als burgemeesters van Purmerend en Beemster doen wij een dringend beroep op u

In de eerste maanden van de coronacrisis hebben we samen met u veel initiatieven ontplooid om het naleven van de anderhalve meter in de openbare ruimte, de zorg, de horeca, op scholen en in uw onderneming of winkel te kunnen waarborgen. U heeft daar ieder uw eigen invulling aan gegeven. We zijn u daar dankbaar voor. Tijdens de prachtige zomermaanden is het naleven van de basisregels in de samenleving verslapt. Dat is heel begrijpelijk, niets menselijks is ons vreemd, maar wel onwenselijk. De afgelopen weken zien we een forse toename van het aantal besmettingen. De grootste toename is te zien in Amsterdam, maar het virus stopt helaas niet bij onze gemeentegrenzen. De brandhaard is heel dichtbij en dat is zeer zorgelijk.

Samen met u kunnen we een belangrijke rol spelen in het terugdringen van het virus. Daarmee beschermen we kwetsbaren in onze gemeenten, maar het is ook in het belang van u als ondernemer. Want wij willen – net als u - voorkomen dat er straks strengere maatregelen nodig zijn die nog meer economische schade veroorzaken in Purmerend en Beemster.

We doen dan ook een vriendelijk, maar dringend verzoek op u de maatregelen in en rond uw winkels en bedrijfspanden weer terug te brengen op het niveau van afgelopen voorjaar. En we vragen u de volgende maatregelen door te voeren:

  • Laat uw medewerkers thuiswerken, behalve als dat echt niet mogelijk is.
  • Bij gezamenlijk werkvervoer zetten alle inzittenden een mondkapje op.
  • In een eet- en drinkgelegenheid mogen maximaal 30 mensen samen zijn, Kinderen tellen mee, personeel niet. Hierbij geldt ook dat de 1,5 meter afstand altijd gewaarborgd dient te zijn.
  • Laat geen groepen van meer dan 4 mensen plaatsnemen aan één tafel. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. De regel geldt niet als mensen uit één huishouden komen.
  • Voor horeca geldt een sluitingstijd van 22.00 uur. Uw gasten moeten dan weg zijn. U dient uw deur te sluiten om 21.00 uur. Registreer naam en telefoonnummer van uw gasten. Uitzondering hierop zijn de afhaalrestaurants. Die mogen, voor het afhalen van eten, open zijn tot 02.00 uur, maar mogen na 22.00 uur geen alcohol meer verkopen.
  • Voor winkels geldt verplicht deurbeleid: laat alleen klanten toe als er genoeg ruimte is in uw zaak.  In de supermarkten komen er speciale winkeltijden voor ouderen en zieken.
  • Voor een museum of bibliotheek geldt: laat bezoekers reserveren.
  • Mensen met een contactberoep moeten klanten registeren.
  • Het is verboden bij of in sport- en fitnessgelegenheden een eet- en drinkgelegenheid of een daarbij behorend buitenterras geopend te houden voor publiek.

Er zijn uitzonderingen op bovenstaande regels. Hiervoor verwijzen we u naar de lokale noodverordening.

Wij beseffen dat deze maatregelen zeer ingrijpend zijn en u treffen als ondernemer. Maar u staat er niet alleen voor. Als gemeente zijn we er voor u. Onze BOA’s helpen de maatregelen te handhaven. Maar u kunt ook bij onze collega’s terecht met vragen of voor advies.

U kunt bellen met het Loket Ondersteuning Ondernemers van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 – 12.00 en 13.00 – 16.00 uur: (0299) 452 400 of stuur uw vraag per e-mail naar ondernemersloket@purmerend.nl.

Samen staan we voor de opgave om Purmerend en Beemster gezond en veilig te houden. Gelukkig kunnen we rekenen op uw fantastische ondernemerszin!

We bedanken u hartelijk voor al uw inzet.

Met vriendelijke groet,

Karen Heerschop en Don Bijl