Architectenwandeling Jan Stuyt

De succesvolle architectuurwandelingen van vorig jaar - in samenwerking met het Purmerends Museum - krijgen dit jaar een vervolg met de nadruk op architect Jan Stuyt. Stuyt, geboren en getogen in Purmerend, heeft naast zijn talloze werken in den lande (meer dan 40 kerken), zes gebouwen ontworpen in Purmerend die tijdens de themawandelingen extra worden belicht.

Tevens is in het Purmerends Museum een kleine expositie te zien over de ‘vergeten’ architect. Jan Stuyt.

Lange tijd werd Stuyt door de kunstcritici weggezet als de katholieke kerkenbouwer, die met zijn traditionalistische architectuuropvatting nooit de aandacht kreeg die Oud en Stam wel kregen. Langzamerhand is er sprake van een herwaardering. Recente publicaties en een reizende tentoonstelling brengen zijn werk opnieuw onder de aandacht, terwijl het historiserend bouwen in opmars is. Voor bewijs hoeven we niet ver te reizen: kijk naar de nieuw gebouwde winkels in Purmerend en je ziet dat de ooit verguisde retro-stijlen in de mode zijn.

Elke eerste zaterdag van de maand, 13.00 uur, Purmerends Museum aan de Kaasmarkt

De Gildegidsen verzorgen iedere eerste zaterdag in de maanden april tot en met september om 13.00 uur een combiwandeling. U bezoekt de mini-expositie in het Purmerends Museum en gaat daarna met de gids wandelen door de binnenstad waarin naast de werken van Stuyt, ook de in Purmerend geboren architecten Mart Stam en Ko Oud worden belicht. Na afloop wordt  een kopje koffie of thee aangeboden. Deze zelfde combiwandeling kan ook voor groepen worden aangevraagd op een door de deelnemers gewenste dag en tijdstip. Kijk voor meer informatie op de website van Gilde Purmerend.

Datum: 
zaterdag, 7. juli 2018 - 13:00 tot 15:00