De reuzenberenklauw: helpt u mee deze plant te bestrijden?

De reuzenberenklauw komt op een aantal plekken in onze gemeente voor. De plant is schadelijk voor de natuur en gevaarlijk voor mens en dier. Daarom bestrijden we deze plant.

Als het sap van de plant op de huid van mensen of op dieren terecht komt, veroorzaakt het (onder invloed van zonlicht) brandblaren. De reuzenberenklauw lijkt op de gewone berenklauw. De gewone berenklauw is de meest voorkomende variant in Nederland, maar is de minst schadelijke van allemaal. De gewone berenklauw wordt niet actief bestreden in Nederland en dus ook niet in Purmerend door de gemeente.

Hoe herkent u de reuzenberenklauw?

De reuzenberenklauw kan 2 tot 5 meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. Ze heeft enorme bladeren van 1 tot 1,5 meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu. De gewone berenklauw kan 2 meter hoog worden, maar wordt meestal niet hoger dan 1,5 meter en heeft geen rode vlekken op de stengel. De bladeren zijn minder gekarteld.

Wat wij doen

We zijn verplicht om de reuzenberenklauw te bestrijden. Gezien de overlast die de plant geeft, heeft de gemeente een ontheffing om de plant in het openbaar groen te bestrijden. We laten deze werkzaamheden uitvoeren door een gespecialiseerd groenaannemer. We bestrijden de plant niet op uw eigen grond.

Wat u kunt doen

Als u een locatie ziet waar de reuzenberenklauw staat of als u denkt dat de plant op uw grond aanwezig is, kunt u bellen met de gemeente. Ook kunt u een melding maken via de MijnGemeente-app en foto’s toevoegen. Een medewerker van de gemeente bekijkt de plant en schakelt de aannemer in als het nodig is.

Gaat het om uw eigen tuin? Dan kunt u de plant het beste voor de bloei verwijderen, zodat de plant geen zaden kan vormen om zich weer te verspreiden. Laat u goed informeren om de reuzenberenklauw veilig te bestrijden op eigen grond.

Wat u moet doen als u berenklauw heeft aangeraakt?

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water.
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen het zonlicht en vermijd de zon gedurende een week.
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
  • Waarschuw kinderen voor de aanwezigheid van de berenklauw.