Participatieproces Park De Noord

In de afgelopen jaren heeft de gemeente overleg gehad met verschillende mensen zoals buurtbewoners, hondenbezitters, bezoekers van het park, bewoners en medewerkers van de Prinsenstichting. Wat zich wanneer heeft afgespeeld leest u op deze pagina.

2022

  • In november heeft de gemeente een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de buurt over het aangepaste ontwerp voor het spelen bij Mulderslaantje.
  • Op 8 september 2022 stonden we op het speelveld bij het Mulderslaantje om met de direct omwonenden over de inrichting van het speelveld in gesprek te gaan. Omwonenden die niet aanwezig konden zijn, konden tot 23 september een online enquête invullen.
  • Op 2 september 2022 stonden we in Park De Noord. De ontwerper, de wethouder en een aantal vakspecialisten waren aanwezig om het ontwerp toe te lichten. We hebben gesproken met omwonenden over wat zij belangrijk vinden voor de verdere invulling van de verschillende parkruimtes.

2020

Om te weten hoe de parken gebruikt en gewaardeerd worden, is in 2020 een uitgebreid participatieproces doorlopen met verschillende gebruikers van een park. Ook voor Park De Noord is dit gebeurd. Dit proces bestond uit 4 onderdelen:

  1. Internet enquête
  2. Bevragen interne stakeholders
  3. Bevragen externe stakeholders
  4. ‘Praten in het park’

1. Internetenquête

Het park wordt voornamelijk gebruikt voor wandelen, fietsen en genieten van de natuur. De gebruikers zijn kritisch over de toegankelijkheid en vinden de bestaande paden slecht begaanbaar en te smal om over te fietsen. Er is verwarring tussen fiets- en voetpaden door onduidelijke bewegwijzering. Daarnaast vindt men dat er onvoldoende parkeermogelijkheden zijn voor fietsers, brommers en auto’s en te weinig sport- en speelmogelijkheden. De beleving en groenervaring is anders geworden door de jaren heen. Er zijn bomen gekapt en er is behoefte aan kleur en nieuw groen. De veiligheidsbeleving ’s avonds is onvoldoende.

2. Interne stakeholders

Het park wordt intensief gebruikt door hondenbezitters. De toegankelijkheid is een punt van kritiek. Fietsers en brommers rijden door het park en duidelijke bewegwijzering wordt gemist. De paden zijn slecht begaanbaar en smal. Op een aantal plekken in het park is wateroverlast aanwezig. In de toekomst zijn er een aantal ontwikkelingen in de omgeving die mogelijk van invloed zijn op het park zoals de ontwikkeling van het Kwadijkerpark, Esports en de Koog.

Externe stakeholders

De bewoners van de Prinsenstichting zullen naar verwachting meer gebruik gaan maken van het park. Daarmee is aansluiting op de specifieke behoefte van de bewoners nodig. De skatebaan wordt gebruikt als een ontmoetingsplek voor jongeren en niet of in mindere mate om te skaten. Wij hebben voorgelegd om deze te verwijderen.

4. ‘Praten in het park’

Het is een geliefd park voor uiteenlopende doelgroepen. Het park is voor het gevoel de afgelopen jaren kleiner geworden doordat er op het terrein van de Prinsenstichting, dat voorheen ook als parkomgeving voelde, woningbouw is en wordt toegevoegd. Hondenbezitters zijn blij dat er in het park zoveel ruimte is voor de honden (aangewezen losloopgebied). Daar tegenover staat dat een ander deel van de bezoekers het park als ontoegankelijk ervaart door het losloopgebied. Deze bezoekers geven aan dat zij het gevoel krijgen dat de hondenplekken overheersen in het park. Er is een verschil in behoefte aan omheining van het hondenlosloopgebied. De skatebaan is aan vervanging toe en wordt nu veelvuldig gebruikt als hangplek. Verder zou een speelplek voor (kleine) kinderen fijn zijn. Een flinke verbetering in onderhoud van groen en meer kleur en bloemen in het park is wenselijk, als ook de verbetering van toegankelijkheid. De voetpaden worden als slecht ervaren en er wordt gefietst, wat tot ergernis leidt. Op verschillende plekken in het park is wateroverlast. Ook wordt aangegeven dat op het grote grasveld veel kuilen zitten. Verder wordt de integratie met het terrein van de Prinsenstichting genoemd (waarbij een plek komt om koffie te drinken) én dat Park De Noord goed toegankelijk moet zijn voor mensen van de Prinsenstichting.