20 maart: Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen

Publicatiedatum: 
5 Mar 2019
Op woensdag 20 maart vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap plaats. Tijdens deze verkiezingen mag u dus twee keer stemmen.

Waar stem ik voor?

De Provinciale Staten zijn de schakel tussen de centrale overheid en de gemeente. Zij bepalen onder andere wat er gebeurt met het openbaar vervoer, de infrastructuur en het bouwen van nieuwe woningen en natuurgebieden. Ook kiezen zij eens in de vier jaar de nieuwe leden van de Eerste kamer.

Het waterschap is eveneens ontzettend belangrijk. Zij zorgen voor schoon en genoeg water, en dat Nederland niet overstroomt. Tijdens deze verkiezingen brengt u een stem uit over de invulling van het bestuur en hoe de waterschapsbelasting besteed moet worden.

Weet u nog niet waar op u gaat stemmen? Tot 20 maart voeren verschillende partijen campagne. Zo maken zij duidelijk welke plannen zij hebben voor de provincie en het waterbeheer.

Waar kan ik stemmen?

Op uw stempas staat het adres van een stembureau dicht bij u in de buurt. U bent niet verplicht om daar te stemmen; u kunt kiezen voor een stembureau naar uw keuze binnen Purmerend. Via purmerend.nl/stembureaus vindt u een overzicht van alle locaties waar u kunt stemmen. Alle stembureaus – met uitzondering van het mobiele stembureau – zijn toegankelijk voor mindervaliden en geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Het mobiele stembureau wordt ingezet als extra service. Deze is open van 07.00 uur tot 20.00 uur. De exacte tijden en locaties vindt u eveneens via purmerend.nl/stembureaus.

StembureauApp

Tijdens de verkiezingen gebruikt de voorzitter van het stembureau een iPad met de StembureauApp. Deze app ondersteunt de voorzitter met het controleren van de geldigheid van de stempassen. De StembureauApp telt het aantal ontvangen stempassen op. Er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd met deze app, en er wordt gebruikt gemaakt van beveiligde simkaarten zonder internetverbinding.

Sluiting balies burgerzaken

Let op! Vanwege de verkiezingen zijn de publieksbalies burgerzaken op woensdag 20 maart de gehele dag gesloten en donderdagochtend 21 maart tot 12.00.

Meer informatie?

Alle aanvullende informatie over de verkiezingen vindt u via purmerend.nl/verkiezingen.