Achterpad of steeg

Bij hevige regenval blijven er steeds vaker plassen water liggen in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld op particulier terrein en in achterpaden en stegen. Wat mag u van ons verwachten en waar bent u zelf verantwoordelijk voor?

Een achterpad of steeg is het voetpad of nauwe straatje achter of naast uw huis of tuin. U deelt het achterpad of steeg met uw buren. Voor hun veiligheid en die van u zelf is het belangrijk om het pad zo vrij mogelijk te houden. Achterpaden zijn namelijk bedoeld als vluchtweg bij noodsituaties. Daarnaast zorgt een net en toegankelijk pad voor een veilig(er) en prettig gevoel.

Wie is eigenaar van een steeg of achterpad?

Veel bewoners denken dat de gemeente altijd eigenaar is van het achterpad bij woningen. Dit is vaak niet zo. Huurt u uw woning? Dan is de verhuurder meestal de eigenaar. Het onderhoud van tuin en achterpad voor een huurder is opgenomen in de huurovereenkomst. Heeft u een koophuis, dan bent u in de meeste gevallen ook eigenaar van uw deel van het achterpad. Dit kunt u terugvinden in het koopcontract. U bent dan samen met uw buren verantwoordelijk voor het schoon, veilig en aantrekkelijk houden van het gehele achterpad of de steeg.

Heeft mijn woning een achterpad of steeg?

Deze informatie kunt u terugvinden in uw huurovereenkomst of koopcontract. Ook kunt u onze atlaskaart bekijken. Hierop staan alle percelen die geregistreerd zijn bij het kadaster en hun kadastrale grenzen aangegeven. Als u inzoomt kunt u zien of een achterpad of steeg bij uw perceel hoort.

Andere vragen en antwoorden

Hieronder hebben we nog meer vragen en antwoorden over een steeg of achterpad voor u op een rij gezet. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met team Beheer en Onderhoud via 0299 452 452.

Het is niet de bedoeling om het achterpad als opslagplaats, werkplaats of stortplaats voor afval te gebruiken. Parkeer hier ook niet uw rolcontainer, voertuigen, aanhangers of caravans.

U bent samen met uw buren verantwoordelijk voor een nette bestrating. Dit geldt zowel voor de koper als de huurder.

U bent met uw buren verantwoordelijk voor het netjes en begaanbaar houden van het achterpad. Het weghalen van onkruid en zwerfvuil is dus uw gezamenlijke taak.

Nee, de gemeente ruimt geen (zwerf)aval op. Dat moeten bewoners zelf doen.

Een heg bij het achterpad moet regelmatig bijgehouden worden. Het is niet de bedoeling dat de heg zo uitgroeit dat het de doorgang en het zicht van het achterpad belemmert. Bewoners moeten gamakkelijk met een fiets of afvalcontainer op het achterpad kunnen lopen. Een overhangende heg of veel begroeiing is bovendien een goede verstopplaats voor inbrekers.

U mag met uw hond over het achterpad lopen. Wanneer uw hond hier poept, is het wel zo netjes om dit, net als op straat, op te ruimen.

Ja dit mag. De vraag is of dit handig is. Er ontstaat dan een afgesloten bak waardoor (regen)water niet meer gemakkelijk weg kan stromen. Hierdoor ontstaan er grote plassen. Wij zien soms plekken waarbij alles is dicht betegeld. Hierdoor kan het water nergens meer heen. Het is handig om vanaf de schuur 1 tegel breed vrij te houden. Dit vrije gedeelte kunt u bijvoorbeeld opvullen met grind; dit laat goed water door.

Ja dit is mogelijk. U moet wel in gesprek met de andere bewoners die aan het achterpad grenzen. En wanneer u een huurhuis heeft, dan doet u dit in overleg met de verhuurder.

Nee, u mag het achterpad niet afsluiten. De eigenaar geeft automatisch aan de andere bewoners 'het recht op overpad'. Dat betekent dat iedereen vrij door de achterpaden moet kunnen lopen.

Ja. Is uw deel van het achterpad verzakt en loopt iemand hierdoor letsel op, dan bent u aansprakelijk.

De gemeente heeft geen onderhoudsplicht op achterpaden of stegen als het particulier terrein is. Wel kunnen we bij flinke wateroverlast meedenken over een passende oplossing. U kunt dan bijvoorbeeld samen met uw buren een drainage of riolering aanleggen in het achterpad. U dient er dan voor te zorgen dat deze doorloopt tot aan het openbare gebied. De gemeente kan de aansluiting vanaf daar overnemen en koppelen aan de daarvoor geschikte leiding. Neemt u in dit soort gevallen wel vooraf contact met ons op. Dan kunnen we de werkzaamheden op elkaar afstemmen. U kunt team Beheer en Onderhoud bereiken op 0299 452 452.